Inbrekers blijven onze regio net als voor de jaarwisseling plagen. Vooral de inwoners van de politiezones HEKLA (Hove, Edegem, Kontich, Lint en Aartselaar) en Minos (Boechout, Borsbeek, Mortsel, Wijnegem en Wommelgem) hebben de afgelopen weken veel nadeel ondervonden. Beide politiezones kregen afgelopen maand december 2011 een honderdtal inbraken of pogingen tot inbraak te verwerken.

HEKLA

Een goede maand later moeten beide politiekorpsen vaststellen dat de situatie op het terrein,  ondanks heel wat inspanningen met onder meer extra patrouilles en nauwer toezicht in inbraakgevoelige wijken, amper licht verbeterd is. Voor heel januari werden er opnieuw 55 inbraken en 40 pogingen tot inbraak afgehandeld. Edegem en Kontich zijn de gemeenten die het ergste te lijden hebben gehad. Niet toevallig, want beide gemeenten zijn gemakkelijk bereikbaar via afritten van de E19. Veel inbrekersbendes komen uit Brussel en Charleroi en infiltreren onze regio via de grote invalswegen en gaan dan onmiddellijk aan de slag in de dichtstbijzijnde wijken.

Het merendeel van de inbraken wordt ook overdag gepleegd. Vooral inbreken in de vooravond blijkt populair. Afhankelijk of er licht brandt of niet, hebben daders snel door of de bewoners thuis zijn. Naast geld en juwelen zijn de inbrekers ook erg geïnteresseerd in dure elektronica, zoals laptops, notebooks, smartphones en fototoestellen.

MINOS

In Minos is juist hetzelfde. In januari werden er in totaal 97 inbraken of pogingen daartoe geteld. De pogingen zijn goed voor een derde van dat cijfer. Binnen deze zone valt vooral de evolutie in de gemeente Boechout op. Er werden in januari maar liefst 31 feiten vastgesteld, wat maar liefst zevenmaal meer is dan gewoonlijk. De politiediensten werken hard aan deze fenomenen. In barre weersomstandigheden is vrij vroeg om 7u ’s morgens reeds een fietsteam en een hondengeleider in Boechout aan de slag. Geregeld houdt de politie een anti-inbraakactie met af en toe succes met het oppakken van een verdacht individu.

Lier

Ook voor de politie van Lier zijn inbraken deze maand een prioritair actiepunt. In december telde men er nog 23 inbraken. Afgelopen kerstperiode is Lier niet gespaard gebleven. In januari werden er nog twaalf woninginbraken en zestien inbraken in bedrijven of tuinhuizen genoteerd. Er is wel sprake van een lichte daling. Maar in februari werkt men er harder op inbraken, met onder meer extra patrouilles en toezicht en enkele gerichte acties die zullen worden gehouden.

ZARA

Deze zone (Zandhoven-Ranst) werd na twee drukke maanden wat te zijn vergeten, in januari weer gevonden door de inbrekers. Van het twintigtal inbraken eind vorig jaar ging het terug naar een veertigtal. Met op- en afrittencomplexen in Massenhoven, Oelegem en Zoersel is deze zone nu eenmaal zeer makkelijk bereikbaar. De anti-inbraakacties die Zara de afgelopen weken heeft gehouden, gaan onverminderd voort.

Rupel, Berlaar-Nijlen

De politiezones Rupel (Boom, Niel, Rumst, Schelle en Hemiksem) en Berlaar-Nijlen zijn blijkbaar de twee enigen in de Antwerpse zuidrand die de dans ontspringen. Rond de kerstperiode en de donkere weken kort erna waren er meer meldingen in de zone Berlaar-Nijlen. Maar de afgelopen weken bleef het er rustig.

In de zone Rupel bleef het aantal inbraken op het traditionele peil.