Het aantal winkeldiefstallen is de laatste twee jaar sterk gestegen. Dat blijkt uit een studie van het “Center for retail research” in Londen dat “lekkage” in winkels in kaart brengt. De cijfers voor België en Luxemburg liggen 9% hoger dan in de rest van Europa. Het “prijskaartje” voor een gezin is 206 euro per jaar.

Onder “lekkage” wordt elk financieel verlies gerekend in winkels, voornamelijk dus diefstallen door klanten en personeel, maar ook interne fouten door leveranciers bijvoorbeeld.

In ons land, samen gerekend met Luxemburg, hebben de winkels van juni 2009 tot juni 2010 zo’n 842 miljoen euro verlies geleden. Dat is 1,38% van de totale omzet van de winkels. 443 miljoen euro verlies is toe te schrijven aan diefstallen door klanten.

Geld 100 dollar

De cijfers komen van 2.186 winkels. Een derde van de winkels zegt dat het aantal winkeldiefstallen het afgelopen jaar is gestegen. De winkels compenseren het verlies vaak door de prijs van de producten lichtjes te verhogen. De diefstallen kosten een gemiddeld Belgisch gezin zo 206 euro.

In vergelijking met de andere Europese landen scoort ons land bijzonder slecht. België, met Luxemburg, zit 9% boven het Europese gemiddelde.

Meest gegeerd goed uit supermarkt zijn scheermesjes, batterijen, luxevleessoorten en –vissoorten, babyvoeding, DVD/CD’s .

Ook in doe-het-zelfzaken worden vaak diefstallen gepleegd. Wereldwijd krijgt deze sector de meeste dieven over de vloer. Op de tweede plaats komen de supermarkten, op de derde plaats apothekers en verkopers van schoonheidsproducten. De gemiddelde waarde van een diefstal in Europa stijgt ook elk jaar: van 73,5 euro in 2008 over 94 euro in 2009 (+27%) naar 114 euro in 2010 (+21%). Volgens het onderzoekscentrum is het normaal dat in tijden van economische crisis het aantal diefstallen stijgt.

Unizo

Helft van de zelfstandigen is slachtoffer

De helft van de Vlaamse zelfstandige winkeliers heeft vorig jaar met diefstal te maken gehad. Dat is evenveel als in 2009. Dat blijkt uit de veiligheidsbarometer van de zelfstandigen organisatie UNIZO. De ondernemersorganisatie pleit voor nultolerantie en lanceert het idee om winkeliers zelf de dader te laten beboeten.

“UNIZO raamt dat er jaarlijks voor zowat 150 miljoen euro wordt gepikt in de winkels. Het is en blijft een onderschat probleem,” zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt. 60% van de winkeldiefstallen wordt nooit aangegeven bij de politie. Slechts 18 procent van de getroffen handelaars geeft de diefstal altijd of meestal aan. De helft van de winkeliers ontdekte slechts een tot twee diefstallen in 2010. Daardoor lag het totale nadeel bij de meeste winkeliers ook niet hoger dan 500 euro. Toch wordt nog 5 procent van de handelaars meer dan 75 keer per jaar bestolen. Veel ondernemers zijn van mening dat er toch geen gevolg aan wordt gegeven.

“Daarom willen we dat winkeliers nu zelf administratieve boetes kunnen opleggen”, zegt Van Eetvelt. “Het dossier wordt nadien overgemaakt aan de politie, zodat de boetes een vervolging niet in de weg staan.” UNIZO vraagt dat de federale regering daarover een voorstel uitwerkt. In het Nederlandse Arnhem loopt overigens al een proefproject, waarbij de winkelier voor 150 euro aan dossierkosten kan aanrekenen.

Verder pleit de ondernemersorganisatie voor nultolerantie. “Elke winkeldiefstal moet systematisch vervolgd worden,” zegt Van Eetvelt. UNIZO vraagt ook de invoering van een snelrechtprocedure.

Meer info en advies over beveiligen tegen diefstallen : www.unizo.be/beveiliging .