Door onze regio lopen er verschillende drukke spoorlijnen. In een week tijd krijgen medewerkers van spoorwegbeheerder Infrabel drie tot soms vier meldingen binnen van een (poging tot) zelfdoding op het spoor. Dit zorgt voor veel hinder voor de (spoor)maatschappij en de treinreizigers. Een aantal trajecten binnen onze regio zijn erg gevoelig voor wanhoopsdaden op het spoor.

Gelet op het huidige moeilijke economische en financiële klimaat, zal het aantal zelfmoordpogingen de komende tijd niet spectaculair dalen, eerder hoog blijven.

Infrabel werkt al een tijdje met een zelfmoordpreventieplan. Men pakt de risicovolle plekken, waar veel zelfmoordpogingen gebeuren, aan. Men plaatst er omheiningen zodat het spoor niet meer zo makkelijk toegankelijk is.

Uit studies blijkt dat mensen die met zelfmoordplannen rondlopen, terugkeren als ze een obstakel tegenkomen. Als men zo één zelfmoordpoging kan verhinderen, is dit alvast de investering waard.

 

Men slaat ook een “tweede en derde slag” met zo’n investering : de erg actieve koperdieven en de grafitti-spuiters – de laatste massaal actief op onze regionale spoorlijnen – worden ook zwaar gehinderd in hun misdadige en gevaarlijke activiteiten.

Gelet op de huidige investeringen aan het spoor, is het aangewezen om het zelfmoordpreventieplan rond het spoor in onze regio concreet uitwerking te geven. Er zijn in onze regio een aantal plekken langsheen de spoorlijn waar, indien men wil, men zonder de minste hinder direct op het spoor staat. Deze plaatsen moeten dringend worden afgesloten. Een samenwerking tussen de betrokken gemeentebesturen uit onze regio en Infrabel is dringend noodzakelijk.

Station Hove

Iedereen kan preventief helpen

Waar iedere burger zelf kan op inzetten is preventie en het vroegtijdige opsporen van mogelijke fenomenen die later tot zelfmoord kunnen leiden bij mensen uit uw onmiddellijke omgeving. Dat kan gaan in het onderwijs (school, CLB, …), op het werk (medische dienst, psycholoog), in de sportclub, enz … maar ook in het welzijns- en volksgezondheidsbeleid. Dit is inzetten op het versterken van de geestelijke gezondheid van al de inwoners in onze regio, ze weerbaar maken tegen psychosociale druk en ze in die zin meer kansen geven om moeilijke omstandigheden door te komen.

Zelfmoordpreventie : www.preventiezelfdoding.be – De zelfmoordlijn is dag en nacht gratis te bereiken op het gratis telefoonnummer 02 / 649.95.55. en via chat.