peer de gardeTijdens de afgelopen Erfgoeddag van zondag 22 april was het feest in Hove. De Cultuurraad bracht alle Hovese helden samen in één groot dorpsevenement. Om 14.u. vertrok er een stoet aan het gemeentehuis doorheen de Geelhandlaan naar het kerkplein. In totaal namen er vijf reuzen aan deel : de Hovese reus “Peer de Garde”  samen met Gerard de Filosoof en Tante Trees van Boechout (van de Narrenclub) met hun vriendje en nog een Mortselse reus.

De Hovese reus heeft een hele opknapbeurt gekregen en kan nu terug zonder problemen in de gemeente en daarbuiten optredens verzorgen. Heel wat Hovenaars kwamen samen met hun (klein)kinderen naar de reuzenommegang door de Geelhandlaan kijken. Deze straatnaam werd voor Erfgoeddag speciaal omgedoopt tot ‘Heldenlaan’. Het Hovese schepencollege wandelde in gepaste klederdracht mee en deelde kwistig snoepjes uit, kwestie van zoveel mogelijk zieltjes te winnen voor de komende stembuslag..

De Hovese Harmonie Sint-Laureys zorgde voor de muzikale omkadering van het geheel en een aantal leden van het Politiemuseum van Wommelgem en Volkskunstgroep Tijl en Nele uit Hove begeleidden in aangepaste kledij mee de Hovese reus Peer de Garde.  Na de stoet waren er op het kerkplein tal van randanimaties, biertentjes en enkele heemkundige tentoonstellingen.

“Peer de Garde”

Hove had zoals alle Vlaamse gemeenten folkloristische reuzen die tijdens volksfeesten buiten kwamen. Enkele jaren na de jongste oorlog zijn deze reuzen uit het straatbeeld verdwenen. Later werd ter gelegenheid van de jaarlijkse braderij de beslissing genomen om terug een reus te bouwen. Peer de Garde was geen figuur uit één of ander sprookjesverhaal maar was de zesde veldwachter van Hove en staat in de bevolkingsregisters geboekstaafd als Petrus Marie Van Clapdurp. Het Hovese gemeentebestuur stelde hem op 12 oktober 1884 aan als gemeentelijke veldwachter. Hij werd geboren in het Oostvlaamse Sinaai op 31 augustus 1850 en was na zijn benoeming bij de Hovenaars vlug gekend als “Peer de Garde”. Zijn uniform werd vervaardigd door mevrouw Vedus uit Mechelen voor de toenmalige prijs van 193,45 frank. Het kostuum bestond uit een frack of tunique, een overfrack of kapot, een kepie en een broek.

Peer was een stoere man met een streng gelaat en begon zijn loopbaan in de tijd dat de tegenstellingen tussen katholieken en liberalen in Hove naar een hoogtepunt evolueerden (eerste schoolstrijd) terwijl deze tegenstellingen in de omliggende gemeenten verminderden. Op kermiszondag 28 juni 1885 gaf burgemeester Jos Coveliers de toestemming aan de katholieke fanfare Sint-Laureys om op te treden tussen 11 en 13 uur. De liberale fanfare De Eendracht mocht de maandag daarop optreden. Maar op de bewuste zondag verschenen de twee fanfares gelijktijdig op het appel en bliezen tegen elkaar op. Peer moest op bevel van de burgemeester de 36 leden van de liberale fanfare op de boek schrijven.

Peer had ook heel wat werk op 21 juli 1890 toen burgemeester Louis Van Linden samen met zijn broer in de omgeving van Walem werden overvallen door vijf kannoniers. Bij de door Peer opgestelde processen komen heel wat diefstallen en stroperijen voor. Herbergtwisten, vechtpartijen en beledigingen kwamen het meest voor. Hove had in die tijd meer dan veertig herbergen. Op 25 januari 1919 nam Van Clapdurp ontslag. Het gemeentebestuur had hem meermaals geprezen voor zijn voorbeeldige en goede inzet.

Mortselse connectie

Mortselaar Danny Van Clapdurp, familie van Peer de GardeOp 31 augustus 1984 vereremerkte toenmalig Hoves burgemeester Frank Swaelen de gemeentelijke reus Peer de Garde voor bewezen diensten. Zijn peter en schepper kunstenaar Rik Blomme en zijn meter Eliza Bosch (echtgenote Ivo Roels) werden ook vereremerkt. Beiden zorgden voor het wederverschijnen van Peer de Garde in Hove. Peer heeft vandaag nog een Mortselse connectie. Huidig Mortsels liberaal gemeenteraadslid en voorzitter van de middenstandswerking Unimo Danny Van Clapdurp is de achterkleinzoon van Peer de Garde. Danny werd op erfgoeddag door huidig Hoves burgemeester Luc Vuylsteke de Laps in de bloemmetjes gezet.