In de noordelijke buurgemeente Mortsel “draait het verkeer in de soep”. De Hovenaars die zich naar het noorden moeten begeven hebben er dagelijks mee te maken.

Nu wil onze westelijke buurgemeente Edegem het verkeer onmogelijk maken in haar noord-westelijke Collegewijk” voor alle verkeer dat er niet lokaal gebonden is. Ze denken eraan om er camera’s te plaatsen die aan nummerplaatcontrole doen en de niet-wijkgebonden automobilisten “op de bon te schrijven”. Vele Hovenaars rijden via die wijk, omdat ze in Mortsel vast zitten en geen andere mogelijkheid hebben om op een normale manier en normale tijd op hun plaats van bestemming te geraken.

Een openbare weg betekent toch dat iedereen deze weg mag gebruiken.

In de ‘duistere middeleeuwen’ hief iedere kasteelheer – of wat zich hiervoor uitgaf maar eerder een ordinaire bandiet was – tol op de voorbijgangers en hun goederen die zich over zijn leen verplaatsten. Met alle gekende gevolgen …  Willen sommige Edegemse bestuurders misschien terug de schandpaal invoeren ?

Ondertussen hebben we die duistere periode gelukkig al enkele eeuwen achter de rug en leven we in de Europese Unie met een Schengenverdrag met vrij verkeer van personen, goederen en diensten. Blijkbaar hebben bepaalde Edegemse bestuurders (?) dit zo nog niet begrepen !

De oplossing voor de betrokken buurt is om het vrachtverkeer dat er niet moet zijn er tussenuit te halen en men heeft ineens een heel andere toestand. Bijv. een vrachtwagen die uit de Wilrijkse industriezone “Terbekehoflaan” vertrekt richting Liège of Aachen moet via de A-12 en de Antwerpse ring naar de E-313 rijden om zijn bestemming te bereiken en niet via de Vredebaan, Krijgsbaan, Militaire baan, Beirenslaan, Autolei, enz … en ook niet via de woonwijken naast het recreatiepark fort 5, het Edegemse college OLVE, een rusthuis, het Mortselse atheneum zo naar de N-1 Mechelsesteenweg.

Vrachtbrieven controleren van de zware vrachtwagens en terugsturen waar nodig is de taak van de wegpolitie. Het is niet omdat er een aantal overtreders zijn, dat men een hele groep moet straffen.

Het wordt hoog tijd dat de betrokken gemeentebesturen van Mortsel en Edegem eens dringend samen gaan overleggen om de verkeersproblematiek in hun aangrenzende wijken op te lossen. Dit doet men niet met éénzijdige maatregelen door straten af te sluiten en al het verkeer dan op de buren af te wimpelen. De gemeentebesturen van Hove, Boechout, Kontich en Lint zijn ook betrokken partij en worden best bij dit regionaal overleg betrokken om tot ernstige oplossingen te komen.