Het gebruik van drugs is bij de jeugd de laatste jaren sterk toegenomen. Alle wetenschappelijke onderzoeken geven ongeveer dezelfde dramatische resultaten weer. Aangezien er in de stad Antwerpen de laatste tijd strenger wordt toegekeken op allerlei vormen van overlast, verhuizen de criminelen hun actieterrein naar de groene randgemeenten waar er minder streng politietoezicht is en ze zich makkelijker kunnen verstoppen.

We weten dat er in Hove op verschillende plaatsen aan drugverkoop wordt gedaan (o.a. wijkparkjes Geelhandlaan en Lintsesteenweg, rond de kerk, de voorlopig nog onbewoonde Oudstrijdersstraat, parking sporthal, gemeentepark, omgeving NMBS-station, enz…).

In een aantal milieu’s wordt het gebruik van een drug als cannabis heel onschuldig afgedaan en de overlast wordt geminimaliseerd. Het is reeds lang wetenschappelijk bewezen dat het gebruik van cannabis en andere drugs de gezondheid van de betrokken gebruiker ernstig kan schaden. Veelvuldig gebruik kan een nefaste invloed hebben op het dagelijks functioneren en kan aanleiding geven tot ernstige psychische problemen met alle bijhorende gevolgen.

Omdat de wetgeving in Nederland in verband met de aanpak van druggebruik heel wat strenger is dan hier, nemen heel wat drugkwekers de wijk naar België om hier een “wiedboerderij” op te zetten. Dankzij een speciale kliklijn worden er in Nederland jaarlijks 5.000 drugsplantages opgerold. Vorig jaar werden er in België 1.070 plantages opgerold. Hove heeft hiermee ook reeds kennis kunnen maken.

De Hovenaars moeten natuurlijk niet machteloos blijven toezien hoe het druggebruik steeds meer het maatschappelijke weefsel aantast en een deel van de jeugd in de vernieling stort. Het is perfect mogelijk hier ook een kliklijn uit de grond te stampen rond druggebruik. In de stad Geraardsbergen bestaat deze lijn al ( www.drugslijngeraardsbergen.be ). Je vindt er de nodige informatie over drugs, maar bovenal kan je anoniem drugsdelicten en overlast melden. Deze drugslijn werkt samen met de plaatselijke politie. Belangrijke informatie wordt doorgegeven en het heeft al tot de nodige positieve resultaten geleid. Volgens Hoves burgemeester Luc Vuylsteke de Laps is een specifieke kliklijn zoals in Geraardsbergen niet het aangewezen middel om drugsoverlast aan te pakken. “De politie schenkt nu reeds de nodige aandacht aan drugsoverlast en in het nieuwe veiligheidsplan van de politiezone HEKLA wordt drugsoverlast één van de topprioriteiten. Er bestaan vandaag andere mogelijkheden om drugsoverlast aan de politie te melden dan een kliklijn die zoals in Geraardsbergen werd opgezet door mensen uit de plaatselijke gezondheidssector”.