Luc Van den Weygaert uit Hove is aan zijn tweede brochure toe over de gemeente waarin hij woont. ‘HOVE BESTAAT INTERNATIONAAL’, verschenen in 2010, bundelt de 12 naamgenoten in de wereld. HOVE – CULTURELE EN TOERISTISCHE VERKENNINGEN behandelt het Vlaamse Hove.

brochure VTBKultuur

Albert Van Gysels Bijdrage tot de geschiedenis van Hove,uitgeverij Jos Verheyen, Boechout, 1957, bleef lang het enige boek in de geschiedenis van Hove. Een vervolg kwam er in 2000 toen ‘De Hovenaar’ Hove in de 20ste eeuw op 300 exemplaren en met voorintekening uitbracht.

Die 300 exemplaren voor 3300 brievenbussen in Hove, duiden op weinig interesse van de Hovese inwoners voor hun gemeente. Is Hove dan echt een residentiële slaapgemeente?
Luc wil de belangstelling voor Hove een extra impuls geven via een geactualiseerd en gepopulariseerd werk. Zo wil hij een bijdrage leveren om Hove meer en beter op de kaart te zetten.

De zeer fraaie brochure behandelt de ligging en de structuur van Hove, haar geschiedenis, de bezienswaardigheden, culinaire specialiteiten, cultuur en vrije tijd, economie, onderwijs, vernoemt de ‘Hoves’ in de wereld en omarmt Paul van Ostaijen.

Heel wat foto’s van –ook reeds verdwenen- gebouwen en natuurgroen illustreren deze nieuwe, interessante brochure. De uitgebreide bibliografie verwijst naar heel wat naslagwerken.

De 700 vtbKultuur-leden van Hove krijgen deze brochure gratis aangeboden. Alle andere geïnteresseerden kunnen de brochure kopen.

vtbkultuur hove

We vroegen Luc waarom hij deze brochure schreef.

“Het gemeentelijke, toeristische beleid in Hove ontbreekt volledig, vtbKultuur neemt daarom een eerste initiatief.

Op toeristisch vlak heeft Hove een aantal troeven die moeten uitgespeeld worden. In de eerste plaats denk ik aan Urania, aan het grote aantal historische kasteeltjes en grote hoeves, de aanwezigheid van de letterkundigen Paul van Ostaijen en René Verbeeck, gastronomische specialiteiten als ‘de Hoofse Gaffel’ en de ‘Congolaiskes’, de groene omgeving, heel wat fietsroutes, …

Het recreatieve dagtoerisme in de zuidelijke rand van Antwerpen –waarvan Hove een klein deel is- moet gestimuleerd worden.

De dagrecreant wordt uitgenodigd om even in Hove te blijven. Een goed toeristisch beleid komt de recreant, de Hovese middenstand, de horecazaken, … de Hovese schatkist ten goede.

Jammer genoeg weet het schepencollege de gemeente Hove niet in de kijker te zetten.

Op toeristisch vlak zou Hove zich ook meer moeten richten op Lier, de stad met de Zimmertoren, met haar gastronomie, haar Vlaamse literatoren (Felix Timmermans, Ernest Van der Hallen, Anton Bergmann, …). Bovendien, de Pallieterstad is vlakbij en via allerlei fietsroutes goed bereikbaar.

Vanuit het Hovese gemeentebestuur komt geen enkel initiatief om Hove te promoten. Op de webstek van de gemeente staan er bij de rubriek ‘toerisme’ enkele fotootjes van de geklasseerde monumenten met een korte uitleg. Over een toeristische brochure hebben ze op het gemeentehuis nog nooit gehoord.

Welke Vlaamse gemeente kan prat gaan op 12 naamgenoten in de wereld? Toch werd er door het schepencollege nog geen enkel initiatief genomen om die besturen te contacteren. Waarom niet eens kennismaken en overwegen, overleggen om te verbroederen?

Internationaal verbroederen met Hove, het zou mooi zijn …”

In september 2011 koos het Hovese gemeentebestuur haar gemeenteslogan. Het werd een fragment uit het werk ‘Het landhuis in het dorp’ van P. van Ostaijen: “want het dorp is een wereld”.

Luc dankt KBC Bank en Verzekeringen Hove, Apotheek Antverpia en de firma Casa di Speranza Hove voor hun gewaardeerde steun.

De duidelijke, informatieve, stijlvolle, rijk geïllustreerde brochure telt 24 blz. en is voor 9 euro te koop bij Ouderits drukkerij bvba – Kapelstraat 58 – 2540 Hove en in boekhandel Punt Komma bvba – Kapelstraat 79 – 2540 Hove.

Warm aanbevolen!

VTBKultuur