De Hovese Liga geeft honderden jongeren een sportieve ontspanningGeschiedenis

De Hovese Liga zag het licht in 1981 na het ter ziele gaan van het Europees Oriëntatie Bureau. Onder invloed van wijlen René Breugelmans startte de Hovese Liga in het zaalvoetbalseizoen 1980-81 met reeds 22 ploegen, verdeeld over twee reeksen. René nam iedereen mee op sleeptouw, maakte reclame en het succes volgde. Namen als Strambam, ’s Jalleke 05, Driehoek, zvk Hove, Eendracht en PSV Het Spoor klinken nu nog voor velen bekend in de oren. Begin oktober 1980 sloot de Hovese Liga zich aan bij de Gemeentelijke Sportraad van Hove. Het zaalvoetbal in de Hovese gemeentelijke sporthal aan de Paul van Ostaijenlaan werd meer en meer bekend in een grote regio rond Hove zodat er meer aanvragen binnen kwamen om te mogen deelnemen aan de competitie. Het ploegenaantal ging gestaag de hoogte in. In het seizoen 1981-82 namen reeds 34 ploegen deel aan de competitie en tijdens het seizoen 1987-88 starten 55 ploegen, verdeeld over 4 reeksen, de Hovese zaalvoetbalcompetitie. Tijdens het seizoen 1992-93 startte men met een vijfde reeks, zodat er niet minder dan 80 ploegen wekelijks de zaalvoetbalsport beoefenden met een goeie 800 verschillende spelers waaronder ook een 200-tal jeugdige en sportieve Hovenaars. Gedurende die 30 jaar hebben verschillende bekende (zaal)voetballers een tijdje kunnen sportieve kunnen laten zien in de Hovese sporthal om daarna verder door te groeien, zoals daar zijn Albert Ceuleers, Robert Laenen, Stan Van den Buys (Berchem Sport, Lierse, KV Mechelen), Abdel Bouchouari, Herman Helleputte (Lierse) en Simon Tahamata (Ajax, Feyenoord, Standard Liège, Beerschot).

Gedurende al die jaren hebben de scheidsrechters ook het beste van zichzelf gegeven, want zonder hun opoffering kon al het voorgaande al niet doorgaan. Scheidsrechter René Van Reusel heeft de langste staat van dienst in de Hovese Liga.

Vandaag is er in Lint ook een zaalvoetbalcompetitie met 12 ploegen en in Edegem speelt er zondagavond ook een reeks. Hove schiet erboven uit wat het aantal ploegen betreft. De Hovese Liga is aangesloten bij de Kon. Voetbal Vereniging (KVV) om in orde te zijn met alle administratieve formaliteiten.

Belangrijkste regels zaalvoetbal

Zaalvoetbal wordt gespeeld in een sporthal en met een plofbal (een voetbal maat 4 die bijna niet stuitert). Er wordt vijf tegen vijf gespeeld voor een periode van twee maal 25 minuten. Voor een wedstrijd mag een ploeg negen spelers opstellen op het speelblad. De sport kent eigen regels en de grootte van het speelveld is net als bij handbal, ongeveer 40 bij 20 meter. Geen buitenspelregel wordt toegepast. Intrappen in plaats van ingooien. 2 keer terugspelen op de keeper is niet toegestaan (tenzij de bal over de middellijn is geweest, de tegenstander de bal heeft gehad of de bal uit is geweest). De keeper mag de bal maar 4 seconden in zijn bezit hebben en moet derhalve de bal binnen 4 seconden wegspelen of binnen 4 seconden de middellijn gepasseerd hebben met de bal. Een gele kaart betekent dat de speler een tijdstraf van maximaal 2 minuten krijgt. Tijdens die 2 minuten speelt het betreffende team in ondertal, tenzij het team dat in overtal is scoort, dan mag het team dat in ondertal is het team met 1 speler aanvullen. Een rode kaart heeft dezelfde gevolgen als de gele kaart, echter de tijdstraf is maximaal 5 minuten en de speler die de rode kaart getoond krijgt wordt definitief verwijderd. Ook moet hij de zaal verlaten. Het team wordt pas weer met een speler aangevuld wanneer de 5 minuten voorbij zijn of het team dat in overtal speelt scoort. Er zijn zeven wisselspelers toegestaan en er mag onbeperkt gewisseld worden. Vrije trappen hoeven niet genomen te worden na een fluitsignaal van de scheidsrechter, maar behoeven binnen 4 seconden genomen te worden. Uitzonderingen hierop zijn strafschoppen en andere situaties waarin de scheidsrechter aangeeft dat een bal nog niet genomen mag worden.

Sportiviteit is het belangrijkste in het spel.

Vrouwen mogen meespelen met de mannen. Maximum twee vrouwen per ploeg mogen gelijktijdig op het terrein staan. Vele vrouwen zijn afkomstig van veldvoetbalclubs. De veiligheid op en rond het veld is niet te vergelijken met veldvoetbal. In zaalvoetbal gaat het er veel gemoedelijker aan toe en de supporters zitten in Hove in de cafétaria achter glas.

Vriendenclubs

De meeste aangesloten ploegen bij de Hovese Liga zijn vriendenclubs, ook veel studenten en scholieren (college OLV Edegem), collega’s van op het werk. Vanaf de volle leeftijd van 16 jaar is men welkom om te spelen tot de leeftijd dat men van zichzelf vindt dat het genoeg is geweest. De meeste ploegen hebben geen structuur met wekelijkse trainingen. Vele spelers zijn nog actief bij andere zaalvoetbalploegen in een ander verband. Bij de Hovese Liga wenst men geen dubbelspelers, men mag maar spelen voor één aangesloten club.

Ongeveer één vierde of zo’n 200 spelers wonen effectief in Hove, jong en oud. Ze scheppen een zekere sportieve vriendschapsband.

Elke aangesloten ploeg bij de Hovese Liga betaalt op jaarbasis 600 euro lidgeld (aansluiting, zaalkosten, scheidsrechters betalen, verzekering voor 10 spelers, enz …). Hiervoor mogen ze een gans jaar zaalvoetbal spelen in zo’n 30 matchen.

 

* Economisch gewicht Hovese Liga

Door de werking van de Hovese Liga is de cafetaria van de gemeentelijke sporthal ook dagelijks gevuld met mensen die er het nodige verbruiken. De concessie om de cafetaria uit te baten is een aanzienlijk bedrag, maar door de sportieve activiteiten van de zaalvoetbalcompetitie is dit haalbaar voor de uitbaters.

De Hovese Liga is ook een aanzienlijke sponsor van de gemeentelijke sportkas met de jaarlijkse huur van zo’n goede 12.000 euro om de sporthal wekelijks ettelijke avonden (maandag, dinsdag, donderdag, zaterdag, zondag) af te huren.

 

– Verdere info over aansluiting, lidmaatschap, enz… bij de Hovese Liga : de heer Mark Van Mensel, tel. 0478 / 34 84 88., www.hoveseliga.be , e-post : hovese.liga@skynet.be .