De afdeling Hove-Lint van het Rode Kruis Vlaanderen is al jaren op zoek naar een eigen gepaste plek om haar activiteiten in onder te brengen. Het was een lange zoektocht maar de aanhouder wint. Binnenkort betrekken de Rode Kruis-vrijwilligers een ruim huis aan de Duffelsesteenweg in Lint. De renovatiewerken starten in december e.k. en zullen klaar zijn tegen april 2013.

‘Onze werking bestaat al 70 jaar en is springlevend maar na vele jaren van rondzwermen in Lint en Hove vinden we eindelijk een nieuwe echte thuis. Door dit nieuwe gebouw kunnen we nog verder groeien om mensen te helpen. Door deze ruime locatie kunnen we onze werking nog meer verbeteren. Onze vereniging groeit elk jaar. En ook onze rol wordt belangrijker bij bijvoorbeeld het uitwerken van lokale rampenplannen. Als er in de toekomst in onze gemeentes een ramp gebeurt zoals een brand in een privé-woning of een ongeval, kan ons nieuwe gebouw voor een korte tijd onderdak bieden in samenwerking met het OCMW’ aldus Tom Bellens, voorzitter van het Rode Kruis Hove-Lint.

Het Rode Kuis huurt het nieuwe gebouw maar het blijft eigendom van de gemeente Lint. De lokale Rode Kruis-afdeling zal vanaf 2013 hier starten met nieuwe cursussen EHBO (Eerste Hulp Bij Ongeval). De vrijwilligers koppelen een module AED de EHBO opleiding. De zogenaamde Automatische Externe Defibrillator (AED) is een apparaat waarmee men een elektrische schok kan geven aan iemand die een hartstilstand krijgt. Het toestel herstelt hiermee het hartritme van het slachtoffer waardoor de overlevingskans van de patiënt enorm vergroot. De gemeente Hove heeft geïnvesteerd in drie toestellen (De Markgraaf, sporthal, OCMW-Dienstencentrum). De vrijwilligers investeerden in AED trainingstoestellen.

Gebouw opfleuren

‘Om het gebouw een persoonlijke toets te geven gaan we op zoek naar een kunstenaar of creatieveling die een ‘kunstwerk’ wil uitwerken. Dit kunstwerk mag enkele waarden verbeelden zoals onpartijdigheid en neutraliteit. Ook zou het ideaal zijn mocht het kunstwerk de brug slaan tussen beide gemeenten Hove en Lint want dat is uniek aan onze werking. Wij geven elke dag voor twee gemeentes het beste van onszelf. Paraat, altijd en overal! Geïnteresseerden mogen contact opnemen met onze afdeling’ aldus de enthousiaste voorzitter.

Verdere info: hulpdienst@Hove-Lint.rodekruis.be