HovebergHet kasteel Hoveberg aan de Edegemsestraat nr. 10 dateert van 1897. Het ontleent zijn naam aan den “Hoofschen Berg” (22 m. hoogtelijn), die in de onmiddellijke omgeving was gelegen – kruising fietspad naast de spoorweg met de Edegemsestraat. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het kasteel door het Belgische leger gebruikt als kwartier bij de verdediging van Antwerpen. Toen waren er 5.000 soldaten ingekwartierd in Hove. Met de Duitse opmars in september 1914 werd het kasteel praktisch volledig vernield. Het werd in 1920 terug heropgebouwd. Achteraan in het park is er nog een open zwembad, waar voor de Tweede Wereldoorlog de schoolkinderen gingen zwemmen. Vandaag ligt het kasteel in een prachtig park en wonen er een 20-tal mentaal mindervalide  volwassenen. Dit domein werd als dorpsgezicht beschermd.

Kasteel Hoveberg is sedert 1989 de thuisbasis van CJMIB (Centrum voor Jongens en Meisjes met Individuele Begeleiding) Krauwelenhof. Het C.J.M.I.B. werd opgericht vanuit een persoonlijke visie tegen de gangbare werking in de Bijzonder Onderwijsscholen type 2, waar matig en ernstig mentaal gehandicapte jongeren uit de boot vallen wanneer het gaat om een doorgedreven schoolse opleiding en een exclusieve “leren leven” begeleiding. De directie van Krauwelenhof gaat ervan uit dat alle mensen evenwaardig zijn, ongeacht hun mogelijkheden. Iedereen heeft dan ook recht op gelijkwaardige ontplooiingskansen. De oprichtster Krauwelenhof is Vera Verschaeren, de huidige directrice.

De bewoners ontvangen bezoekers elke donderdagnamiddag met koffie en een zelfgemaakt stuk lekker gebak. Reserveren is wel noodzakelijk en dit kan enkel in de voormiddag op telnr. 03 454.02.00. en vragen naar Chrisje. Verdere info: www.cjmib.be .