Flitspaal op de KapelstraatDe twee flitspalen op de oost-westas, één aan de Boechoutsesteenweg en  één in de Kapelstraat, staan er al bijna een jaar werkloos bij. Binnen enkele weken kunnen ze hun waarde bewijzen door te flitsen op te snel rijdende voertuigen. Met stelselmatig controles is de politiezone HEKLA er wel al in geslaagd het aantal hardrijders in het gemeentecentrum aanzienlijk te doen dalen. In 2011 zwierde de politie meer dan 2.600 autobestuurders op de bon wegens overdreven snelheid.

Dit opvallend hoge aantal inbreuken was vastgesteld door mobiele flitscamera’s, operend vanuit mobiele en anonieme wagens. Daar komt weldra verandering in.

Beide vaste flitsinstallaties staan vanuit technisch oogpunt al enige tijd op punt. Alleen was er nog het uitgesproken engagement van het Antwerpse politieparket nodig dat pv’s als gevolg van de werking van beide flitspalen worden opgevolgd. Een voorwaarde daarvoor is dat de straat voor een zone 30 ook in functie daarvan is ingericht. Recent heeft het Antwerpse politieparket geoordeeld dat het Hovese centrum zodanig is ingericht, dat de zone 30 er gerechtvaardigd is. Met die formele bevestiging die op de zonale veiligheidsraad is geuit, kan men nu voort werken. Omdat beide flitspalen ook al geijkt zijn, kunnen ze weldra in werking worden gesteld. Met de betrokken diensten werkt men de komende weken alleen nog een scenario uit rond de werking van de flitspalen. In elk van beide flitspalen zit een camera. Maar die stelt men slechts in werking op bepaalde momenten dat zich in het dorpscentrum ook de gelegenheid voordoet om er te snel te rijden. Bijvoorbeeld in volle spitsuren laat het verkeer snel rijden in de dorpskern niet toe. Alle automobilisten zijn dus gewaarschuwd.