De zittende bestuursmeerderheid van CD&V met het groen-linkse Hove Beweegt (Groen, SP-a, onafhankelijken) werd bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen afgestraft en naar de toekomstige oppositiebanken verwezen. De christen-democratische CD&V verdwijnt voor het eerst sedert de Tweede Wereldoorlog in Hove in de oppositie. Een hele politieke omwenteling op zich.

Hove krijgt vanaf 1 januari 2013 een nieuw college van burgemeester en schepenen bestaande uit de N-VA en de plaatselijke partij pH7 – Positief Hove. De nieuwe burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) legde reeds de eed af bij provinciegouveneur Cathy Bercx.

Tussen de dag van de verkiezingen (14 oktober jl.) en de eigenlijke installatie van het nieuwe bestuur bevinden zich 2,5 maanden, een redelijk lange periode waarin het aftredende gemeentebestuur nog van alles kan beslissen en regelen en waarmee het nieuwe bestuur zal worden geconfronteerd. Het nieuwe gemeentebestuur vreest dat het oude gemeentebestuur nog allerlei “booby traps” zal plaatsen en dat er “nog vele lijken uit de kasten zullen vallen” en dit voornamelijk op financieel vlak. Het toekomstige bestuur baseert zijn vrees op het feit dat ze hebben vastgesteld dat bepaalde aftredende schepenen al een roddelcampagne zijn begonnen tegen de persoon van de  toekomstige burgemeester en een toekomstig vrouwelijk gemeenteraadslid van de N-VA. Het aftredende bestuur zou ook bepaalde leden van het gemeentepersoneel angst hebben ingesproken over de komst van het nieuwe gemeentebestuur (“ze zouden moeten vrezen voor hun job”), aldus de toekomstige bewindsploeg.

Hopelijk verloopt de machtsoverdracht in Hove zonder veel kleerscheuren, want daar is geen enkele Hovenaar mee gediend en zijn ze allemaal het slachtoffer van, ongeacht of ze voor de meerderheids- of de oppositiepartijen stemden bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Hove verdient vanaf 1 januari 2013 een goed bestuur en goed werkende gemeentediensten voor alle Hovenaars !