Tijdens de laatste gemeenteraad van november kwam het tot een hoog oplopende discussie tussen de huidige aftredende en de toekomstige bestuursmeerderheid.
Huidige oppositiefractie pH7- Positief Hove (vanaf januari 2013 in de meerderheid) wil dat het aftredende gemeentebestuur onmiddellijk overgaat tot het rooien van de bomen in de Geelhandlaan en dit nog voor het jaareinde 2012. Maar het aftredende schepencollege van Hove Beweegt en CD&V treuzelt, omdat het volgens hen niet weet wat de nieuwe bestuursploeg van plan is met de straat. Uittredend schepen Jos Peeters (CD&V) gaf een gedetailleerd overzicht van het hele dossier dat zeer gevoelig ligt in Hove, omdat een mooi stuk natuurlijk erfgoed onder de bijl moet en niemand hiervoor de verantwoordelijkheid wenst te nemen. Na een mogelijke kaalkap zal de oppositie direct zwaaien met woorden als “Hiroshima-laan”, enz …Nadien komen er wel nieuwe bomen maar het verschil met vandaag zal de eerstvolgende jaren groot zijn.
Het rooien van de esdoorns in de Geelhandlaan, de mooie kathedraaldreef tussen het gemeentehuis en de kerk, werd door het gemeentebestuur al meermaals aangekondigd, maar telkens verschoven in de tijd. De bomen staan er nog steeds. Een aantal bomen zijn ziek en zouden bij stormweer kunnen omvallen. Enkele jaren gelden sneuvelden er al twee bomen.
Het dossier van de heraanleg van de Geelhandlaan is tot nu toe erg moeizaam verlopen. Zo stelde het gemeentebestuur het betrokken studiebureau Infrabo uit Westerlo in gebreke omdat het in zijn plannen geen rekening had gehouden met de aanwezige nutsleidingen in de ondergrond van de Geelhandlaan. De nutsleidingen liggen uitgerekend op de plaats waar de nieuwe bomen zouden moeten worden ingeplant. Het verleggen van de waterleiding zou de gemeente 100.000 euro extra kosten, het verplaatsen van de gasleiding nog eens 180.000 euro. Bovendien werd niet meteen een bedrijf bereid gevonden om de bomen te kappen.
Dat is na een tweede oproep wel gebeurd. Het rooien zal de gemeente 46.000 euro kosten. De fractie pH7-Positief Hove, wil dat de uittredende coalitie de bomen om veiligheidsredenen direct laat kappen. Maar CD&V en Hove Beweegt laten die beslissing liever over aan de volgende bestuursploeg van N-VA en pH7- Positief Hove, omdat ze niet weten wat de nieuwe coalitie met de vroegere kasteeldreef wil aanvangen. De toekomstige bestuursploeg van pH7 en N-VA wil blijkbaar eerst een nieuwe en grondige studie afwachten vooraleer een standpunt in te nemen.
“Volgende maandag (3/12/12) zal het college een beslissing nemen over het al dan niet rooien van de bomen. Maar als ze nu gekapt worden, willen we hiermee geen blanco cheque tekenen. Het nieuwe bestuur moet zich engageren tot een kwaliteitsvol project, waarbij ook rekening gehouden wordt met het advies van Erfgoed, agentschap Natuur en bos. Concreet betekent dit dat de heraanleg van de Geelhandlaan onmiddellijk na het rooien van de bomen moet beginnen”, zegt schepen Jos Peeters . “Als het nieuwe bestuur zou overwegen het door ons voorgelegde project te laten varen en de trottoirs en fietspaden en de bomenrij heraan te leggen volgens het bestaande profiel, dan is het gunstig advies van het agentschap natuurlijk niet meer geldig. Dan is er alleen een toelating nodig om de zieke bomen te rooien en te vervangen door nieuwe.”
Omdat het om een beschermd dorpsgezicht gaat, is de heraanleg van de Geelhandlaan gebonden aan strikte voorwaarden van de commissie Monumenten en Landschappen van het Vlaams Gewest. Volgende discussie volgt op de gemeenteraad van 17 december 2012.