Sinds begin december jl. heeft de gemeente Hove op het kerkplein een zelfreinigend openbaar toilet staan.

Openbaar toiletDe gemeente sloot een overeenkomst met de firma JC Decaux voor het plaatsen van schuilhuisjes aan verschillende bushaltes en informatie-/reclamepanelen op strategische plaatsen in de gemeente. In dit contract is de gratis levering van een openbaar toilet voorzien. Het toilet dat geplaatst werd aan de inrit van de Sint-Laurentiuskerk / C.C. “De Markgraaf” aan de Kapelstraat, kon op 6 december in gebruik worden genomen. Het is, mits betaling, voor iedereen toegankelijk tussen 6 uur ’s morgens en 24 uur. ’s Nachts blijft het toilet vergrendeld wegens veiligheidsmaatregelen.

Het toilet is volledig zelfreinigend, zowel vloer als closet worden na gebruik grondig gereinigd. Bovendien voert JC Decaux twee keer per week een controle uit en vult meteen het papier bij.

Werkwijze

  • Na inworp van 50 eurocent gaat de deur automatisch open. Op het controlepaneel lees je af of het toilet vrij, bezet of buiten dienst is. Enkel wanneer het toilet vrij is kan je 50 eurocent inbrengen. Opgelet : er is geen teruggave, je dient gepast geld te gebruiken.
  • Wanneer je binnengaat zal de deur zich automatisch sluiten en vergrendelen. Het systeem werkt via detectie van je gewicht op de vloer. Een gewicht van minder dan 25 kilogram wordt niet waargenomen, de deur zal dan open blijven. Dit verhindert dat kleine kindjes opgesloten raken.
  • Na gebruik kan je uw handen wassen door op de groene knop boven het toilet te drukken. Het kraantje kan enkel geactiveerd worden wanneer de toiletdeur gesloten is.
  • De papieren servetten in de verdeler onder de lavabo doen dienst als toiletpapier en als handdoekje. Je werpt ze na gebruik in het closet.
  • Een (mini)vuilbakje is ingebouwd tussen het toilet en het kraantje. Je wordt verzocht geen tampons of maandverbanden in het toilet te gooien.
  • Na gebruik volstaat een simpele druk op de deurkruk om de automatische deur te ontgrendelen en te openen.

Decaux staat garant voor een feilloze werking, toch zijn er enkele aandachtspuntjes :

  • na gebruik wordt ook de toiletvloer automatisch gereinigd. Deze wordt gespoeld met water waar een desinfecteermiddel aan toegevoegd is, hierna kantelt de vloer waardoor het spoelwater in de achterliggende technische ruimte terechtkomt, waarna het wordt afgevoerd naar de septische put. Gedurende de reiniging kan het toilet niet ontgrendeld worden en uiteraard bestaat er geen enkel gevaar dat deze reiniging start terwijl er zich nog iemand binnen bevindt. Opgelet : alle achtergebleven lichte voorwerpen – sleutels, portefeuille, gsm – zullen onvermijdelijk mee weggespoeld worden en kunnen niet meer gerecupereerd worden. Wees dus aandachtig, plaats liefst niets op de vloer en als je dat wel doet, vergeet niets wanneer je het toilet verlaat. Zorg dat er niets uit je zakken of handtas kan vallen. Eens dat de deur achter je vergrendeld is zal deze niet meer geopend kunnen worden vóór de reinigingsbeurt is uitgevoerd. Zwaardere voorwerpen zoals handtassen of boodschappentassen worden wel gedetecteerd, de deur zal open blijven staan nadat je buitengaat.
  • De automatische deur zal vanzelf ontgrendeld en geopend worden wanneer een wc-bezoek langer dan 17 minuten duurt.
  • Indien je een voorwerp achterlaat dat zwaarder is dan 25 kilogram (zware school- of boodschappentassen) dan zal het systeem er van uitgaan dat het toilet nog altijd bezet is. Na 17 minuten wordt de deur automatisch geopend en kan je je eigendom recupereren.
  • Zoals gezegd volstaat het om de deurkruk licht aan te raken zodat de deur zich zou openen. Probeer dus niet te controleren of de deur toch wel op slot is zolang je nog op het toilet zit ! Je mag er sowieso zeker van zijn dat niemand de deur kan openen zolang je binnen bent.