Vorige herfst- en winterperioden leerden we dat er in Hove een harde kern van zo’n 20 à 25 % van de huiseigenaren is die zich niets aantrekken van de bestaande wetgeving en reglementering rond het proper houden van de voetpaden van sneeuw en bladerval. Zij brengen zichzelf en andere mensen in gevaar.

Om dit fenomeen te bekampen stelde het Vlaams Kartel voor “dat men alle eigenaars die minstens een gelijkvloerse woning in Hove bewonen (de brievenbussen van het gelijkvloer, geen bewoners vanaf niveau +1 en hoger) een gratis veegborstel zou bezorgen. Ook alle nieuwe inwoners die zich in de gemeente nieuw inschrijven krijgen een gratis borstel. Iedere Hovese gelijkvloerse woning is aldus verbonden aan minstens één veegborstel ! Vanaf dat ogenblik kan geen enkele gelijkvloerse bewoner van een woning in Hove nog een (drog)reden inroepen om zijn voetpad bij sneeuw- en ijzeltoestanden en tijdens de herfstperiode niet sneeuwvrij of bladvrij te houden. Inwoners die dit toch nog hardleers blijven ontkennen en ontwijken zijn goed voor een GAS-boete. Dit zal in iedere straat onmiddellijk visuele duidelijkheid scheppen voor de gemeenschapswacht, de politie en de gemeentediensten.

Bij massale aankoop van borstels (eventueel met buurgemeenten) krijgen we zeker een degelijke vermindering op de totale aankoopprijs. Een gewone borstel kost in grootwarenhuizen rond de 5 euro per stuk. In Hove zijn er 3.000 gelijkvloerse woningen. De rekening is snel gemaakt. Het is veel goedkoper en rendeert tegenover de meer dan 80.000 euro die het gemeentebestuur ieder jaar in bodemloze putten stort van ontwikkelingssamenwerking”. Schepen van groenvoorziening Hilde Van Driessche (Hove Beweegt) antwoordde “dat dit nog moeilijk door de huidige gemeentebestuur kan beslist worden, maar dat hierbij de boodschap aan het nieuwe gemeentebestuur is gegeven”.