“Jongeren” … Het woord alleen al is waarschijnlijk reeds voldoende om u meteen te doen beseffen waarover het zal gaan. Een simpele zoekactie op de online versie van een van onze kwaliteitskranten levert, voor de voorbije maand alleen al, de volgende resultaten op : “Jongeren vallen buschauffeur van De Lijn aan” – “Jongeren vernielen etalage met bommetjes” – “Vijf jongeren proberen kapsalon te overvallen met speelgoedwapens” – “Jongeren steken haren winkelende vrouw in brand” – “Drie jongeren opgepakt na roofmoord”.

Ik hoor de clichés al waaien. “De jeugd van tegenwoordig !” en “Vroeger was alles beter”. Welnu, ik zou haast zelf in clichés vervallen en zeggen dat ervaring wijsheid brengt. Het voelt in ieder geval aan alsof de situatie steeds slechter wordt, of toch in ieder geval wat de daden van onze jongeren betreft. Maar daar hebt u het meteen, zijn dit wel onze jongeren ? Een gevaarlijke vraag om te stellen maar geen onterechte ! Want als we onze zogenaamde kwaliteitskranten even naast ons neerleggen en de feiten verder onderzoeken blijkt dat in zowat alle gevallen deze “jongeren” allochtone jongeren waren. In een zeldzaam moment lijkt zelfs de krant De Morgen dit toe te geven : “Die grote groep gefrustreerde, kansarme, mislukte en vaak werkloze jongeren in onze steden hebben vooral Maghrebijnse roots”. (21 september 2012).

Laat ons dus stoppen met het politiek correct gezever en “een kat een kat noemen”. Zelfcensuur is de ergste vorm van censuur. De Gazet van Hove zal zich, noch op deze webstek, noch in eender welk ander medium aan zelfcensuur bezondigen. 

* vrij naar de Griekse filosoof Plato