Op de jaarlijkse nieuwsjaarsreceptie van het gemeentepersoneel was het uitkijken naar de toespraak van de nieuwe aangestelde burgemeester Koen Volckaerts (N-VA). Zaal “Da Capo” aan de Lintsesteenweg was vrijdagavond 11 januari jl. goed gevuld met zo’n 100 –tal gemeentelijke medewerkers en raadsleden uit de gemeenteraad en het OCMW. De traditionele nieuwjaarswensen werden uitgewisseld – met veel of weinig kussen (soms judaskussen) – en er stond ook genoeg lekkers op tafel.

Voor vele gemeentelijke medewerkers was het een eerste kennismaking met de nieuwe burgemeester en schepenen, zeker omdat de N-VA (Nieuw-Vlaamse Alliantie) tijdens vorige legislatuur geen enkele vertegenwoordiger in de gemeenteraad had.

Koen Volckaerts
Koen Volckaerts

In zijn “maiden-speech” stelde de nieuwe burgemeester Koen Volckaerts “dat het jaar 2013 vol uitdagingen zit. Vooreerst is er de vernieuwing van het ICT-programma van de gemeentediensten zodat ze vlotter met elkaar kunnen communiceren. Dan is er de BBC (Bestuurs- en Beleidscyclus). (Vanaf 1 januari 2014 zullen de autonome gemeentebedrijven, de autonome provinciebedrijven en de OCMW-verenigingen van publiek recht beleidsrapporten opmaken en de boekhouding voeren volgens de regels van de BBC, nvdr). Er is het budgethouderschap op financieel vlak en hierbij streven we naar een nauwere samenwerking tussen de vijf HEKLA-gemeenten (Hove, Edegem, Kontich, Lint, Aartselaar) en ook de stad Mortsel en de gemeente Boechout om samen aankopen te doen. De mobiliteit mag niet ten koste gaan van de burger. Men moet veilig en vlot door ons dorp kunnen wandelen, fietsen en rijden. Financieel mag de gemeente geen risico’s aangaan. De geplande werken worden uitgevoerd. We moeten allen fier zijn op ons Hove” aldus de nieuwe burgemeester.

Daarna werd het glas geheven en ging de receptie door tot in de late uurtjes en sommigen zetten deze nog verder in een nabijgelegen taphuis

Onze analyse:
We stelden ons achter in de zaal op en hadden zodoende een goed overzicht van het geheel.

  • Wat opviel is dat een aantal ex-schepenen niet applaudisseerden na de toespraak van de nieuwe burgemeester en ook hun afkeuring lieten blijken. De verkiezingsnederlaag van 14 oktober jl. zit bij een aantal lokale politici nog zeer diep.
  • Er heerste bij de nieuwe oppositie ook groot ongenoegen over de installatievergadering van de nieuwe raad voor het OCMW.
  • De nieuwe burgemeester heeft ook een andere persoonlijke stijl dan zijn voorganger, meer volks en zijn toespraken zijn ook korter. Hij is nieuw in het vak en dit kan nog veranderen. Niet iedereen in de zaal was opgezet met zo’n volksere stijl.
  • Een samenwerking tussen de HEKLA-gemeenten, de gemeente Boechout en de stad Mortsel zal vlotter verlopen dan voorheen, aangezien alle burgemeesters lid zijn van de N-VA. Dit is interessant voor een aantal hangende dossiers zoals het wegdek van de Wouwstraat en de aanleg van een nieuwe fietspad op de Hovese zijde in de Groenstraat. Gezamenlijke aankopen kunnen ook kostenbesparend werken.
  • De nieuwe burgemeester en zijn schepenen moeten nog veel leren. Dit viel op bij hun eerste rondgang tussen het gemeentepersoneel. Het nieuwe schepencollege moet dit ook goed beseffen en er werk van maken en niet denken dat alles wel vanzelf zal verlopen en teren op de werking van de gemeentelijke administratie en diensten.