Vorige winterperioden leerden ons dat er in Hove een harde kern van zo’n 20 à 25 % van de huiseigenaren is die zich niets aantrekken van de bestaande wetgeving en reglementering rond het proper houden van de voetpaden van sneeuw  en bladerval. Zij brengen zo zichzelf en andere mensen in gevaar.

Ook bij de huidige sneeuwval zijn er spijtig genoeg weer een aantal eigenaren die zich niets aantrekken van de bestaande politiereglementen. Wat doet de politie en de gemeentewacht ?

Voetpaden na sneeuwvalSneeuw die niet werd weggeveegd in het gemeentecentrum, waar dagelijks honderden mensen over de voetpaden lopen, is veel gevaarlijker dan sneeuw die blijft liggen in een residentiële straat buiten het centrum waar maar enkele mensen per dag over het voetpad lopen. Huiseigenaren kunnen gerechtelijk aansprakelijk worden gesteld als er iemand voor hun pand valt en iets breekt en als kan worden aangetoond dat dit zijn oorzaak vindt in het niet sneeuwvrij maken van het voetpad.

Om dit fenomeen te bekampen stelde men in de laatste gemeenteraad van de vorige legislatuur voor om alle eigenaars die minstens een gelijkvloerse woning in Hove bewonen (de brievenbussen van het gelijkvloer, geen bewoners vanaf niveau +1 en hoger) een gratis veegborstel bezorgen.

Ook alle nieuwe inwoners die zich in de gemeente nieuw inschrijven krijgen een gratis borstel.
Iedere Hovese gelijkvloerse woning is verbonden aan minstens één veegborstel !

Vanaf dat ogenblik kan geen enkele gelijkvloerse bewoner van een woning in Hove een (drog)reden inroepen om zijn voetpad bij sneeuw- en ijzeltoestanden en tijdens de herfstperiode niet sneeuwvrij of bladvrij te houden.

Inwoners die dit toch nog hardleers blijven ontkennen en ontwijken zijn goed voor een GAS-boete. Dit zal in iedere straat onmiddellijk visuele duidelijkheid scheppen voor de gemeenschapswacht, de politie en de gemeentediensten.

Bij massale aankoop van borstels (eventueel met buurgemeenten) krijgt men zeker een degelijke vermindering op de totale aankoopprijs.