chocotaartPersoonlijk kennen we weinig mensen die neen zeggen als we hen een stuk chocolade aanbieden.

Wat geschiedenis

De geschiedenis van de chocolade gaat terug tot de 7de eeuw toen de cacaoboon werd gecultiveerd door de Maya’s en Azteken in Midden-Amerika. De Azteken verbonden  cacao met Xochiquetzal, de godin van de vruchtbaarheid. Zij dronken een chocoladedrank, Xocoatl, vaak op smaak gebracht met vanille, chilipeper en piment. De drank zou vermoeidheid tegengaan, een resultaat van de cafeïne die een bestanddeel van de cacao is. De Azteekse keizer Montezuma, kon na het drinken van het drankje “de vrouwen beter benaderen”. Nog zo geen gek idee van die Indiaan, want in de 21-ste eeuw worden viagrapillen gemaakt met bestanddelen die ook in chocolade zitten.

In 1585 werd chocolade voor het eerst op commerciële schaal van Veracruz (Mexico) naar Sevilla (Spanje) vervoerd. Chocolade werd toen alleen gedronken, waarbij de Europeanen er suiker aan toevoegden en de chilipeper weglieten. In 1615 werd de chocoladedrank bij officiële audiënties bij de Franse koning ingevoerd, totdat het gebruik door bezuinigingen weer werd afgeschaft. In de 17de eeuw was chocolade een luxeproduct dat vooral gebruikt werd door de adel. De Spanjaarden die in Amerika woonden ontdekten dat ze lekkere chocoladekoekjes konden bakken door suiker aan de cacaopasta toe te voegen. Ze konden de bereidingswijze van chocolade bijna een eeuw lang geheimhouden.

De eerste chocoladefabriek verrees in 1728 in Engeland. Later kwamen er ook fabrieken in Duitsland en Frankrijk. In 1819 werd voor het eerst Zwitserse chocolade gefabriceerd. In 1828 deed de Nederlandse chemicus Casper van Houtum – van de nog steeds bestaande Chocolaterie van Houtum –  de ontdekking hoe men in water oplosbare cacaopoeder kon aanmaken. Deze techniek kreeg wereldwijd navolging. Eind 18de eeuw begon chocolade in prijs te dalen, zodat ook gewone mensen het meer en meer konden betalen.

Het was echter wachten tot in 1901 tot de Zwitser Rudolf Lindt het “concheren of walsen”  uitvond. Zodoende kon chocolade gemaakt worden die de kwaliteit van vandaag benadert. Het was Henri Nestlé, geboren in het Duitse Frankfurt en niet in Zwitserland zoals algemeen aangenomen, die de uitvinder was van het melkpoeder. Vanaf toen kon men ook melkchocolade maken. Het was de start van de gedemocratiseerde chocolade-industrie. Vanaf toen kon ook de gewone man, het lekkere in de mond smeltende goedje vlot aanschaffen.

Vandaag weten we dat chocolade eten ons een goed gevoel geeft want het bevat phenyléthylamine en deze stof geeft de mens steeds een gevoel van welbehagen, zelfs bij depressies.

Subtropische gebieden

Cacaobonen groeien in warme streken zoals Midden-Amerika, Brazilië, Colombia, Venezuela en Equador en in Afrika komen we ze meestal tegen in Ivoorkust, Ghana, Nigeria, Kameroen. In Azië is dit Maleisië, Indonesië en Sri-Lanka. Cacaobonen bloeien het hele jaar door. De grote vruchten bevatten zo’n 40 à 50 paarse, taaie en onaangename bittere cacaobonen. Tijdens een natuurlijk gistingsproces verandert de kleur naar bruin en verbetert de smaak. De chocolade doorloopt een lang traject van fijnwalsen (om de deeltjes in de chocolade zo fijn mogelijk te maken), opwarmen, concheren (een bewerking waarbij de hete chocolade urenlang wordt omgeroerd) en temperen (een zeer langzame temperatuursdaling). Tegenwoordig kan het proces van mengen, verfijnen, concheren en harden in één machine uitgevoerd worden.

Gezond product

Velen vinden chocolade lekker smaken. De prettige ervaring bij het eten van chocolade komt doordat het smeltpunt van de cacaoboter iets lager ligt dan de lichaamstemperatuur, waardoor het in de mond smelt. Als aanhangers van het “goede leven” beperken we ons tot het gunstige in chocolade :

  • chocolade bevat lecithine, een emulgator met gunstig effect op slechte cholestorol,
  • chocolade is rijk aan polyfenolen, bioactieve stoffen, werkzaam als antioxidant tegen lichamelijke indringers,
  • chocolade is rijk aan magnesium,
  • chocolade zou volgens een aantal onderzoekers een bloeddrukverlagend effect hebben,
  • chocolade is stresswerend en antidepressief.
Chocolade is goed voor de gezondheid
Chocolade is goed voor de gezondheid

Een Duits onderzoek wees in 2005 uit dat pure chocolade het risico op hartaanvallen sterk vermindert. Het bestanddeel flavonol zou voor dit gunstig effect zorgen. Ditzelfde onderzoek werd uitgevoerd bij 20.000 personen en wees ook uit dat zij die geregeld chocolade aten een opmerkelijk lagere bloeddruk hadden en 40 % minder kans op een hartaanval.

Voor de negatieve gevolgen van chocolade verwijzen we u door naar de talrijke dieetboekjes en populaire afslankprogramma’s. Eet dus chocolade met mate !

Product van eigen bodem

Ons land is wereldwijd gekend voor zijn chocolade. Denken we maar aan de firma Callebaut uit Wieze (gemeente Lebbeke). Dit bedrijf werd opgericht in 1850 door Eugène Callebaut en was van oorsprong een brouwerij. In 1911 begon men met de productie van chocoladerepen. In 1996 fuseerde het met het Zwitserse Cacao Barry met hoofdzetel in Zurich en bijhuis in Vlaanderen. In 2005 was Barry Callebaut de grootste chocolatier ter wereld.

Desserten :

Ontelbaar zijn de nagerechten met chocolade. We beperken ons tot twee klassiekers.

– Chocoladetruffels :

Breng ¼ liter room van minstens 35 % vetgehalte aan de kook en laat deze met deksel gedurende een tiental minuten ‘rijpen’. Zeef de room in een schone pan. Breng hem terug aan de kook en haal de pan van het vuur. Roer er beetje bij beetje 330 gr fijngehakte (of pastilles) chocolade door. Wanneer alles goed gesmolten en homogeen is geworden, voeg er dan 50 gr zachte boter aan toe. Roer alles goed glad en giet de massa uit op een vel bakpapier op een plaat van 30 x 30 cm. Zet het minstens 2 uur in de koeling. Snijd de afgekoelde massa in rechthoekjes van ongeveer 1,5 op 3 cm. Zeef cacao op een bord en wentel er met een vork de truffels door. Laat het u smaken !

– De chocoladetaart :

Smelt hiervoor 280 gr boter en 280 gr chocolade in een grote kom. Klop 9 eierdooiers en 280 gr fijne kristalsuiker met de elektrische klopper tot een witte luchtige massa. Roer de twee mengsels door elkaar. Klop 5 eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het chocolademengsel. Doe tweederde van het mengsel in een beboterde en bebloemde vorm en bak af in een matige oven (170 °). Stort de taart, laat ze afkoelen en bestrijk ze met het resterende mengsel.

Bijhorende dranken

Een goede tas koffie is altijd aangewezen bij chocolade of bij een chocoladedessert. De rode zoete Banyulswijnen passen ook perfect bij chocolade. Banyuls is een appelation uit de franse regio Languedoc-Roussillon, waartoe de gemeenten Banyuls-sur-Mer, Cerbère, Port-Vendres en Collioure behoren. De geur en de smaak van Banyuls doen denken aan deze van pruimen en cacao. Vandaar het perfecte samengaan met chocolade. Smakelijk !