Op zondagnamiddag 20 januari vonden ondanks de vele sneeuwbuien toch nog zo’n 80 mensen de weg naar het Gemeentelijk Centrum “De Markgraaf” voor de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van de groen-linkse fractie Hove Beweegt. Bijna het voltallige schepencollege van N-VA en pH7 was aanwezig, evenals verschillende gemeenteraadsleden van de nieuwe meerderheid. Ze willen duidelijk voorbereid zijn op toekomstige kritieken vanwege o.a. de groen-linkse oppositie.

Erik Op de BeeckErik Op de Beeck uit de Mortselsesteenweg opende de volksvergadering en stelde dat HB na zes jaar meerderheidspartij terug in de oppositie is beland met vier vertegenwoordigers in de gemeenteraad en twee in de OCMW-raad. In deze laatste raad zullen Gie Goyvaerts en Nelly D’haene-Bellens hun mandaat opnemen. Na drie jaar nemen Greet Bertels-Van Ingelghem en Tinne Hoes de fakkel over.

Erik stelde ook dat “HB staat voor een “open, groen en sociaal beleid”. Duurzaamheid is ook belangrijk want alle beslissingen moeten hieraan worden getoetst.

Voor de komende legislatuur stelt HB zich positief en constructief op met een kritische inbreng.

We stellen drie prioriteiten voorop :

  1. Hove is een kwaliteitsgemeente; de bestuursstijl en de dienstverlening zijn prioritair. Hierbij denkt men aan de ontwikkeling van de groene zone Fruythout, het woonbeleid en de mobiliteit.
  2. Hove is een actief dorp. De adviesraden moeten verder worden uitgebouwd. De participatie van de burger en het cultuurbeleid is belangrijk.
  3. Hove bevordert de sociale cohesie. Het Sociaal Huis, het verenigingsleven, de netwerken moet men ondersteunen, evenals ‘Hove in de wereld’ (= vtbKultuur-brochure over de 12 naamgenoten Hove in de wereld, nvdr).

Voor de toekomst wil HB inzetten op Jongeren, Onderwijs en Sport. Het patrimonium verbinden met een efficiënt financieel beheer, ook intergemeentelijk beleid. Het gemeentepersoneel moet men toelaten zijn talenten te ontwikkelen en correct inzetten.

Het financieel budgetbeheer zal veel vereisen van het gemeentepersoneel” aldus Erik.

Hilde VandriesscheAls tweede spreekster kwam ex-schepen Hilde Vandriessche aan het woord. Zij gaf een uitéénzetting over de structuur en de werking van HB. Er is een “duw- en trekgroep” die om de zes weken samenkomt en de algemene beleidslijnen bepaalt. Daarnaast zijn er werkgroepen rond VROEM (Verkeer, Ruimtelijke Ordening, Milieu), Financiën, Sociale zaken, Jeugd, Onderwijs, Kinderopvang, Sport, Communicatie en Ontwikkelingssamenwerking. Deze werkgroepen komen 2 tot 3 keer per jaar samen. Van deze werkgroepen maken ervaringsdeskundigen en geïnteresseerden deel uit.

 

Nelly BellensAls derde spreekster trad Nelly Bellens op. Zij gaf een overzicht van haar politieke leven in Hove, eerst in 1977 bij de Volksunie, haar schepenambt, haar lidmaatschap van de OCMW-raad, de teloorgang van de VU, de erfgenaam Spirit en haar intrede bij HB. Nadien vertelde ze nog een verhaaltje over “een werkvrouw waarvan het werk werd gedaan door mannen”. Algemeen applaus !

 

 

Kritische achterban

De achterban van HB volgt het reilen en zeilen van de mandatarissen op de voet. Roger Claessens, tevens voorzitter Fietsersbond Hove, had enkele ferme kritieken in petto voor de leiding van HB. “Bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen werd Katrien Van der Heyden op de 14de plaats rechtstreeks verkozen voor de gemeenteraad, maar ging niet zetelen. De kiezers zijn hier bij de neus genomen. HB past dezelfde praktijken toe als de traditionele partijen. HB stelt communicatie hoog in het vaandel. Waarom werden er geen verkiezingsresultaten gepubliceerd in Info Hove al in de maand november 2012. In Boechout deed men dit wel. In Hove moesten de mensen wachten tot in januari 2013 om de nieuwe naam van de burgemeester in het gemeentelijk infoblad te vernemen. Het vorige schepencollege is in gebreke gebleven. Voor de verkiezingsnederlaag van 14 oktober jl. moet HB in eigen boezem kijken” aldus Roger. Ex-schepen Jo Ampe antwoordde dat “in Boechout het oude gemeentebestuur is aangebleven en het er dus gemakkelijker verliep. In Hove kwam een volledig nieuw bestuur. Op 15 oktober stonden de verkiezingsresultaten van Hove reeds op Facebook op de pagina van HB. We nemen de opmerking mee”.

Katrien VdH heeft geen tijdKatrien Van der Heyden antwoordde op de kritiek “dat ik op de 14de plaats niet had gedacht om verkozen te worden. Wegens tijdsgebrek neem ik mijn mandaat niet op en geef het door aan iemand anders die wel tijd heeft”.

“Grote manitoe” Jo AmpeTot slot was het aan de grote manitoe, Jo Ampe, voor zijn uitéénzetting. Hij stelde dat HB terug zijn rol zal moeten zoeken in de oppositie. “We zullen het nieuwe bestuur kritisch bekijken want ze maakten vele beloften. Ons doel is het maatschappelijk model “Dorp Hove”. Hier staan ‘solidariteit, groen en transparantie” centraal”.

Hij bracht ook een hulde aan één van de steunpilaren van het “Opbouwwerk Hove”, Kris Van de Vijver die vandaag niet meer in Hove woont maar er zich nog steeds erg thuis voelt. Kris werkte zo’n 25 jaar geleden als tewerkgestelde werkloze in het Opbouwwerk Hove, dat toen nog een woning vlak naast de kerk aan de Mortselsesteenweg betrok. Deze woning werd afgebroken bij de renovatie van de kerktuin. Opbouwwerk Hove ligt o.a. aan de basis van de Werkgroep Vredewijk. Kris kreeg een mooie kader als geschenk.

Het geheel werd afgesloten met een receptie waar vele kleine groepjes onderling nog vele hevige discussies hielden. Nadien zakten vele nog af naar Hovese taphuizen .