De Koninklijke Serres en een deel van het park van Laken waren vorig jaar slechts 21 dagen toegankelijk voor het grote publiek. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Buitenlandse zaken en Institutionele Hervormingen Steven Vanackere (CD&V) op een schriftelijke vraag van Brussels senator Karl Vanlouwe (N-VA). De senator stelt nu samen met nog enkele partijgenoten voor om delen van het park rond het koninklijk paleis permanent toegankelijk te maken voor het grote publiek.

Vanlouwe: “Het park van het Koninklijk domein zou een publieke ontmoetingsplaats kunnen worden. Zeker in een dicht bevolkt stadsgewest als Brussel is er meer nood aan publieke en groene ruimtes.

Onderhoud
De oppervlakte van het Koninklijk domein bedraagt 186 hectare (270 voetbalvelden) en is daarmee bijna even groot als de stadsstaat Monaco.

Het is het grootste park van de hoofdstad en is de groene long van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het kan echter niet zijn dat de grootste groene ruimte van Brussel onderhouden moet worden op kosten van de belastingbetalers zonder dat zij hiervan kunnen genieten.

Reglement
In het voorstel van de Vlaams-nationalisten zou het park van het Koninklijk domein, net als andere parken en bossen in Brussel, onderworpen worden aan het gemeentelijk reglement voor parken en groene ruimten in Brussel waardoor de openingstijden, het gebruik en de mogelijkheden worden vastgelegd.

P1020098
Koninklijk Paleis Brussel, Paleizenplein