FIietsersbondDe fietsersbond bezorgde de redactie enkele tips om – min of meer – veilig te fietsen in deze winterse omstandigheden.
Hoe dan ook: wees voorzichtig.

Een kleine steekproef dinsdag en woensdag jl. leerde ons dat de fietspaden in Hove er meer dan behoorlijk bij lagen.
De betrokken gemeentediensten hebben hun uiterste best gedaan om de veiligheid van de fietsers te garanderen. Dat is niet nieuw, want ook de voorbije twee winters was het sneeuwvrij maken van fietspaden (in de eerste plaats de schoolroutes) in Hove een prioriteit. Daar zijn we als Fietsersbond uiteraard dankbaar voor. Vooral omdat we beseffen dat de ruim- en strooidiensten vaak in barre omstandigheden moeten werken.
We zijn blij dat de gemeente Hove ook het fietspad langs de Mechelsesteenweg ruimt, ondanks dat het hier om een gewestweg gaat.

Kapelstraat

Toch enkele bemerkingen.

  • De fietsstroken in de Edegemsestraat waren niet geruimd. Vooral de aansluiting met het fietspad langs de Mechelsesteenweg lag er gevaarlijk bij.
  • De fietssuggestiestroken met het gemengd verkeer in de Kapelstraat en het Sint-Laureysplein zijn een probleem. In normale omstandigheden voelen vele fietsers zich daar al niet veilig. Door het strooizout wordt de smurrie door de autobanden naar de fietssuggestiestroken geduwd. Dat maakt het fietsen in het dorpscentrum gevaarlijk. Wij vragen dat het gemeentebestuur hieraan extra aandacht besteedt.

Mocht je zelf nog opmerkingen/voorstellen hebben, dan zijn die meer dan welkom.
We spelen ze door aan de betrokken diensten en op die manier helpen fietsers andere fietsers.

TIPS VOOR FIETSEN TIJDENS WINTERTOESTANDEN
De winter is weer in het land. Sneeuw en ijs kunnen best leuk zijn, maar (o.a.) voor fietsers is dat niet altijd het geval. Voor die moedigen die ondanks deze barre omstandigheden de fiets blijven gebruiken, willen we hieronder enkele tips geven.

  • Je versnelling neem je best niet te groot en niet te klein. Als de versnelling te klein is, trap je door. Bij een te grote versnelling moet je te veel kracht zetten, wat kan zorgen voor mogelijke slippartijen.
  • Gebruik best beide remmen. Nooit enkel je voorrem gebruiken. Bij sneeuw of ijzel probeer je minder hard te remmen dan in andere weersomstandigheden.
  • In winterse weersomstandigheden fiets je rustiger en kijk je nog meer uit naar wat komen gaat, zodat je bijvoorbeeld niet te vaak hoeft te remmen.
  • Matig ook je snelheid en houd afstand, ook op stukken rijbaan of fietspad die op het eerste gezicht niet glad lijken.
  • Bij winterse weersomstandigheden is het nuttig om je zadel iets lager te zetten. Zo ligt het zwaartepunt lager en verhoog je de stabiliteit van je fiets.
  • Bredere banden bieden je meer grip.
  • In normale weersomstandigheden pomp je je banden best hard op (voor de gemiddelde band minstens 4 bar). Dit verlaagt de rolweerstand, zorgt voor minder slijtage van je banden en vermindert de kans op lek rijden. In winterse omstandigheden fiets je echter best met een iets lagere bandenspanning, vermits dit je grip verhoogt.
  • Als fietser mag je de rijbaan gebruiken wanneer het fietspad niet berijdbaar is. In deze uitzonderlijke omstandigheden raden we aan een fluohesje te dragen.

Roger Claessens
FietsersBond Hove