Huidig Eerste-minister Elio Di Rupo dook in de Eén-serie ‘Salamander’ zondagavond in de achtergrond op, terwijl Jo De Meyere over het Koningsplein in Brussel wandelde. Puur toeval of een strategische figurantenrol ?

de man uiterst-rechts is Elio Di Rupo –  foto VRT
de man uiterst-rechts is Elio Di Rupo – foto VRT

Procureur-generaal Persigal, gespeeld door acteur Jo De Meyere, verliet in de uitzending van afgelopen zondag zijn kantoor om inspecteur Paul Gerardi te gaan ondervragen. Daarvoor moest hij het Koningsplein oversteken. Plots stond huidig eerste minister Elio Di Rupo (PS) op de achtergrond te wachten aan de verkeerslichten ? Niet in kostuum en met een strikje, zoals we hem kennen. Wel in jeansbroek en witte polo en met sportschoenen aan.

‘Het was inderdaad de premier’, zegt zijn woordvoerder Thomas Mels. ‘ Salamander werd grotendeels in Brussel opgenomen. En meneer Di Rupo woont deeltijds in de hoofdstad. Dat hij door het beeld liep, is echter puur toeval.’ De Wetstraat ligt op wandelafstand van het Koningsplein.

‘Aangezien er op heel veel openbare plaatsen in Brussel werd gedraaid, ging het gewone leven daar voort’, zegt Corine Appelmans van Skyline Entertainment, het productiehuis van Salamander . ‘Er komen daardoor heel wat buitenstaanders toevallig in beeld. De scène op het Koningsplein met Jo De Meyere deden we verschillende keren over, en de beste was die met Di Rupo op de achtergrond.’

Het is natuurlijk een leuke gimmick om in een serie over machthebbers de echte premier als figurant te zien opduiken. In de zomer van 2011, was Elio Di Rupo nog geen eerste minister. Hopelijk wordt Elio ook niet in de werkelijkheid geconfronteerd met gevaarlijke machtsspelletjes zoals in het genoemde feuilleton waarbij reeds ettelijke doden vielen.

Kan Di Rupo en zijn regering er eens voor zorgen dat eindelijk de misdaden van “de bende van Nijvel” (28 doden) worden opgelost ? Deze lijken erg veel op het scenario van Salamander ! Dan krijgt Di Rupo een monument. Maar zover zijn we nog niet.