Op de eerste gemeenteraad van de nieuwe legislatuur op maandag 28 januari e.k. vindt er reeds een eerste stoelendans plaats van gemeentemandatarissen. Bij de meerderheidsfractie pH7 Positief Hove nemen de dames Goedele Breyne en Machteld Hofmans ontslag als gemeenteraadslid. Beiden zijn lid van de OCMW-raad, de eerste is er zelfs voorzitter. Als vervangers komen in de gemeenteraad mevrouw Katia Devriendt en de heer Frédéric Marquet. Katia (43 jaar en huisvrouw) woont in Wanninckhove, is actief in het plaatselijk wijkkomitee en behaalde bij de verkiezingen 104 stemmen. Frédéric (48 jaar en consult in recrutering) woont in de Parklaan en behaalde 100 stemmen.

Beleidsnota

Op de nieuwe gemeenteraad zal er ook gediscussieerd worden over de nieuwe beleidsnota van de bestuursmeerderheid van N-VA en PH7. Op de jongste nieuwjaarsreceptie van de groen-linkse fractie Hove Beweegt werd reeds aangekondigd dat ze deze nota kritisch zouden onderzoeken. We zijn benieuwd welke kritieken de oppositie zal spuien ?

Het is ook uitkijken naar de positie van de CD&V in haar nieuwe oppositierol. In de politieke geschiedenis van Hove kwam het nog nooit voor dat de christen-democraten in de oppositie zaten. Sommigen hebben in private gesprekken reeds heel wat kritiek op het nieuwe bestuur. We kijken met de nodige aandacht uit hoe ze  effectief in de raadszaal hun kritiek zullen brengen ?

Afgelopen week was er nogal wat opschudding over deze beleidsnota, omdat ze op donderdag 18 januari gedeeltelijk in Gazet van Antwerpen verscheen en een dag later in Het Nieuwsblad. Sommigen in het schepencollege konden er niet mee lachen en spraken van sancties tegen de betrokken journalisten. Men ging ook op zoek naar de mogelijke lek. Blijkbaar was een personeelslid van de gemeente wat over ijverig geweest.

We hebben persoonlijk al tientallen jaren ervaring met gemeentebesturen en hun relaties met de pers en hopen dat het hier maar bij “een storm in een glas water” blijft. Alle leden van het Hovese college van burgemeester en schepenen zijn politieke nieuwelingen op effectief uitvoerend bestuursniveau. In de (gemeente)politiek moet men tegen een stootje en wat kritiek kunnen, anders gaat men beter zijn tijd elders besteden !

Verdere agenda

  • De gemeenteraad moet vertegenwoordigers aanduiden in het Plaatselijk werkgelegenheidsagentschap (PWA).
  • Er worden ook effectieve en plaatsvervangende mandaten voorgedragen voor de n.v. SOKREMA, een sociale financieringsmaatschappij.
  • Belasting op afgifte van administratieve documenten 2011-2013, een aanpassing. Vanaf 1 mei 2013 worden de voorlopige rijbewijzen eveneens in bankkaartmodel uitgereikt. Er zal eenzelfde kostprijs en gemeentetaks aangerekend  worden als voor de nieuwe Europese rijbewijzen. Tevens zullen de kaarten met een defecte of losgekomen chip (elektronische identiteitskaarten, Kids-ID, elektronische kaarten voor vreemdelingen en latere kaarten met een chip) volledig worden terugbetaald, d.i de kostprijs en de gemeentaks.
  • Aan de gemeenteraadsleden wordt gevraagd om kennis te nemen van het klachtenregister 2012. In totaal werden er vorig jaar 16 klachten geregistreerd. Het volledige klachtenregister (met correspondentie) ligt voor de gemeenteraadsleden ter inzage in de map met de dossiers.
  • De gemeenteraadsleden zullen ook kennis nemen van het register van de in 2012 ingediende meldingen. Er werden 86 meldingen geregistreerd. Het register ligt voor de raadsleden ter inzage in de map met de dossiers.
  • Er is ook een stand van zaken in het dossier “Hortensiahof” aan de Mortselsesteenweg en Louis Van Lindenstraat.
  • Over eventuele interpellaties van de oppositie hebben we nu nog geen weet.

Het publiek kan na de raadszitting ook vragen stellen over punten van de agenda of over zaken die de gemeenteraad kunnen interesseren.

De gemeenteraad begint steeds om 20.00u. in de raadszaal van het gemeentehuis, Geelhandlaan 1 en is vrij toegankelijk voor het publiek.