VTBKultuurOp de traditionele nieuwjaarsreceptie van vtbKultuur op vrijdagavond 25 januari jl. in de afspanning Casa di Speranza(Huis van de Hoop) aan de Kapelstraat 101 waren zo’n 55 aanwezigen. Het geheel begon met een overzicht van de werking van vtbKultuur in Hove door Luc Van den Weygaert.

Als gastspreker trad de nieuwe burgemeester Koen Volckaerts op. Nadien was er nog een uitgebreide receptie en een gezellig samenzijn.

Nieuwjaarsreceptie 2013 vtbKultuur Hove   IMGP6042

Toespraken:

Toespraak vtbKultuur :

Toespraak van Luc Van den Weygaert“Goede avond dames en heren,

Van harte welkom op onze jaarlijkse VTBkultuur nieuwjaarsreceptie in Hove.
Ik wens jullie het beste voor het nieuwe jaar 2013 waar al jullie verwachtingen en hoop mogen in vervulling gaan met de prioriteit voor een goede gezondheid ….

Met onze vtbKultuur werking in Hove gaat het goed. In 2012 verscheen er de eerste toeristische brochure over Hove, geschreven door uw dienaar, “Hove, culturele en toeristische verkenningen”. Er zijn nog enkele exemplaren te vinden in de nabije krantenwinkel en uitgeverij.

Verder trekken onze lessen Italiaans voor gevorderden en beginners in deze zaak de nodige aandacht met deelnames van mensen van ver buiten onze gemeentegrenzen. Bewijs dat cultuur en economie perfect kunnen samengaan.

Onze geregelde culinaire proefavonden kennen ook een degelijke opkomst.
Nu ons Cultureel Centrum “De Markgraaf” terug bereikbaar is, kunnen onze toeristische filmavonden weer van start gaan.

kbc bankDe ‘KBC Bank en Verzekeringen’ laat ons niet in de steek , we kregen een pak “zakagenda’s 2013” om zeker geen afspraken dit jaar te missen.

Vandaag hebben we een gastspreker, nl. de nieuwe burgemeester van Hove, Koen VolckaertsAlvorens het woord te geven aan onze gastspreker wil ik even stilstaan bij de nieuwe verkeerssituatie in onze gemeente.

Het vorige gemeentebestuur nam een studiebureau onder de arm en die tekenden heel het plan uit. Het werd er op de gemeenteraad doorgeduwd, meerderheid tegen oppositie. Spijtig genoeg zitten er vele zwakke plekken in de nieuwe uitwerking. Ik denk maar aan het gemengde verkeer fietsers auto’s vanaf de Hortensialei tot aan het Groen Schooltje, het gevaarlijke kruispunt Mortselsesteenweg, St.Laureysplein, Geelhandlaan, Kapelstraat, de gevaarlijke verkeerstoestand met kasseinen in het wegdek ter hoogte van de kerk in de Mortselsesteenweg, de gevaarlijke toestand voor fietsers die de Geelhandlaan willen inslaan ter hoogte van de ING-bank, enz …

Nieuwjaarsreceptie 2013 vtbKultuur HoveHet nieuwe gemeentebestuur wil een aantal veiligheidsverbeteringen aanbrengen in het centrum. Dit kan door o.a. een trage weg aan te leggen tussen het Groen Schooltje en het Regina Pacisinstituut, zodat fietsers ineens vanuit de Mortselsesteenweg de Boechoutsesteenweg kunnen bereiken zonder het drukke verkeerscentrum te moeten doorkruisen.

Wat betreft de fysieke veiligheid moet er in Hove ook dringend wat gebeuren. Onze gemeente wordt overspoeld door rondtrekkende inbrekersgroepen van meestal buitenlandse oorsprong die heel de gemeente terroriseren. Hiertegen bestaan allerlei middeltjes om dit geboefte uit onze gemeente te houden : BIN’s (Buurt Informatie Netwerken), slimme camera’s met nummerplaatherkenning, observatiecamera’s, enz … Hopelijk maakt het nieuwe gemeentebestuur er ook gebruik van en wordt het aantal inbraken in Hove drastisch naar beneden gehaald. 

VTBKultuur is een socio-culturele vormingsinstelling voor volwassenen. Een uitgebreid activiteitenpallet is raadpleegbaar op de nationale webstek www.vtbkultuur.be . Ga er eens kijken en hopelijk mogen we u ontmoeten op een plaatselijke of nationale activiteit.

Als er mensen zijn met een bepaald idee/voorstel/concept enz…, om dit hier in Hove uit te werken, ze zijn allemaal welkom. Zeg het ons en we kunnen eens onderzoeken wat we hier in Hove samen kunnen doen.

Bedankt voor jullie aandacht.
En nu geef ik het woord aan onze gastspreker.”

 

Toespraak van burgemeester Koen Volckaerts2) toespraak burgemeester Koen Volckaerts :

“Beste vrienden, leden sympathisanten en toehoorders

Voor u staat Koen Volckaerts uw kersverse burgemeester, voor de ene een onbekende en voor de andere een vertrouwd gezicht; ik ben 61 jaar, gehuwd met Petra en samen hebben we drie kinderen.

Ik woon meer dan 55 jaar in Hove. De Bloemenwijk is sinds 1958 een beetje mijn habitat geworden.

Door de overwinning van de N-VA en mijn toch relatiefgroot aantal voorkeurstemmen (tweede meeste en slechts 17 minder dan voor u een beter gekend gezicht, dat 24 jaar Hove geleid heeft).

Politiek heb ik volgens bepaalde bronnen geen ervaring.

Ik ben opgegroeid in een politiek actieve familie. Mars op Brussel, Leuven Vlaams, studentenbetogingen en ik heb op de lijst van de VU Hove gestaan. Dat bewijst dat mijn politieke interesse meer dan gemiddeld is. En ja, ik wist niet welke juiste procedures er op het gemeentehuis zijn. Is dat een bewijs van onervarenheid?

Het is naar onze mening eerder een voordeel. Wij gaan zonder balast en met een open visie en nieuwe bril de uitdaging aan.

IMGP6022

De job van burgemeester is wel echter nieuw. Helemaal een andere aanpak. Veel, ja heel veel handtekeningen zetten. Veel vergaderingen volgen en sommigen ook leiden. Dit is niet altijd even gemakkelijk omdat er soms ook kippen- en/of haantjesgedrag mee speelt.

Ook politiek-strategische zetten komen aan bod.
In Hove moeten we fouten toestanden trachten recht te zetten.

Verschillende dossiers die nu opduiken. Deze komen nu naar boven omdat er een heel nieuw bestuur is. Maar geen zorgen, de nieuwe ploeg is sterk gemotiveerd om deze problematiek aan te pakken.

Een degelijk sociaal beleid met betaalbare woningen wordt uitgewerkt. De eerste stappen met de hulp van N-VA Nationaal en Antwerpen worden reeds gezet. Hopelijk met succes.

En ‘last but not least’, de verkeerssituatie in onze Kapelstraat. Zowel voor fietser als voetganger is het niet veilig. Vooraleer het probleem van suggestiestroken kan aangepakt worden moet er plaats voor een fietspad gemaakt worden, want dat blijkt nog een probleem te zijn.

IMGP6048

Onze eerste vuurproef met deze relatief lange winterprik hebben we doorstaan. We hebben al vele gelukwensen gekregen dat onze veegdiensten goed werk verrichten. We hebben het anders gekend. Ik heb dan ook niet nagelaten deze mensen persoonlijk geluk te wensen. Ik begrijp dat we niet voor iedereen alles goed kunnen doen. Een beleid voeren is ook neen kunnen zeggen. Is gemeenschappelijke belangen voor private belangen laten gaan. De Hovenaar mag echter zeker zijn dat hij steeds een antwoord zal krijgen.

Ons beleidsplan benadrukt vooral de transparantie en het open beleid. We hebben een visie die we zullen trachten uit te werken. We beloven niets waarvan we niet zeker zijn dat het haalbaar is. Eerst meten, dan plannen en daarna uitvoeren. Geen valse beloftes.

Na mijn kleine toespraak en ik zie dat er nog andere leden van de coalitie hier zijn, Bart Van Couwenberghe schepen, …, kunt u nog steeds vragen stellen.

Ik hef hierbij tesamen met u het glas op een voorspoedig 2013 voor ieder van ons en ook voor Hove.”

IMGP6047   IMGP6044