Meer dan 111.000 Vlamingen kunnen vandaag hun energiefactuur niet langer betalen. Vorig jaar werden niet minder dan 8.500 gezinnen gedumpt door hun energieleverancier omdat ze hun factuur voor gas of elektriciteit niet meer konden betalen. Dat is een tiende meer dan in het jaar 2010. In drie jaar tijd is de energiefactuur met een derde toegenomen waardoor het aantal gezinnen dat in de problemen komt steeds groter wordt.

elektrische wagen Eandis

Nóg een studie
De cijfers zijn een sociaal drama want een aanzienlijk deel van onze bevolking dreigt volledig te worden geïsoleerd en niet langer te kunnen voorzien in elementaire behoeften. Het zijn niet steeds bewoners van achterstandswijken die in de klappen delen. Ook in vele villawijken heerst achter een aantal mooie gevels soms schrijnende armoede. Het is opmerkelijk dat staatssecretaris Wathelet nu nog maar eens een onderzoek instelt om de prijsstijgingen te onderzoeken. De besluiten zijn immers bekend: veel te hoge distributienettarieven en de torenhoge lasten opgelegd door de overheid. Hiervoor werden in het parlement reeds verschillende voorstellen ingediend zoals de verlaging van de BTW van 21 naar 6 procent, maar deze kregen tot hiertoe nooit de nodige steun van de huidige regeringspartijen van de nieuwe regering Di Rupo 1.

Geschenk van Verhofstadt
Na de verkoop van de Electrabel-aandelen aan het Franse SUEZ is ons land volledig afhankelijk op energievlak van Frankrijk. Een geschenkje dat gewezen eerste-minister Guy Verhofstadt ons naliet. Van Parijs zullen we niet veel geschenken moeten verwachten. Ze gebruiken ons als melkkoe. Zie ook het dossier van de Dexia-bank. Hierdoor behoren onze energieprijzen tot de hoogste van Europa, waardoor tevens onze concurrentiepositie in gevaar komt en de uittocht van onze bedrijven fel wordt aangewakkerd. De sociale drama’s die er het gevolg van zijn, staan dan ook in de sterren geschreven.

Vanaf zaterdag 2 februari starten we een 7-delige rubriek waarbij we onze lezers een aantal tips zullen meegeven die hen in staat zullen stellen om zelf hun bijdrage te leveren voor een beter leefmilieu. Vele van deze tips besparen niet enkel op het milieu, maar ook op uw geldbeugel.
→ Zaterdag 2 februari: Deel 1 – Verwarming