We beginnen hier een rubriek waarbij we onze lezers een aantal tips zullen meegeven die hen in staat zullen stellen om zelf hun bijdrage te leveren voor een beter leefmilieu. Vele van deze tips besparen niet enkel op het milieu, maar ook op uw geldbeugel. Dus dubbele winst ! Niet alle tips zijn voor iedereen van toepassing. Indien je ze even doorneemt zal je zeker dingen vinden waarmee je voordeel kunt doen. De andere tips kan je doorgeven aan familie, vrienden en kennissen.

Onze eerste bijdrage handelt over de verwarming.

Een comfortabele verwarming is in ons noordelijk en eerder koud klimaat geen overbodige luxe. Spijtig genoeg gaat er daarbij vrij veel energie verloren. De Vlaamse woningen zijn over het algemeen slecht geïsoleerd. De meeste huizen halen slechts de isolatienormen van woningen in het warme zuiderse Spanje ! In de noordelijke Scandinavische landen (Noorwegen, Zweden, Finland), waar het nog een stuk kouder is dan bij ons, is dank zij een goede isolatie de gemiddelde verwarmingskost per huis heel wat lager dan in Vlaanderen.

 

Een belangrijk element in heel deze problematiek zijn de verwarmingstoestellen. Slecht afgestelde verwarmingsketels, het ontbreken van thermostaatknoppen, niet geïsoleerde leidingen en dergelijke zorgen voor een aanzienlijk verlies aan rendement. Het gedrag van de individuele bewoner speelt hierbij ook een grote rol.

Hier volgen enkele tips om op uw verwarmingsfactuur te besparen :

  • Als u de verwarming een graadje lager zet bespaart u 7% op uw factuur.
  • De verwarming uitzetten in kamers waar niemand zit/slaapt bespaart per maand 8,3%.
  • Bij centrale verwarming is een aan/uit knop op elke radiator zeker aan te raden, vooral in ruimtes waar overdag ook gratis zonnewarmte aanwezig is.
  • Sluit ’s avonds de gordijnen. Het is een extra isolatie voor de ramen, wat een gemiddelde maandelijkse besparing oplevert van 5%.
  • Zet de thermostaat een half uurtje voor je weg gaat of voor je gaat slapen reeds lager.
  • Radiatorfolie zorgt ervoor dat de warmte van je verwarmingstoestel niet naar de buitenmuur wordt uitgestraald maar in de kamer terecht komt. Deze folie ziet eruit als aluminiumpapier en is in elke “doe-het-zelfzaak” te koop.
  • Tochtstrips voorkomen heel wat warmteverlies. Er bestaan verschillende modellen, voor deuren, ramen en zelfs voor brievenbussen. In elke “doe-het-zelfzaak” kan je ervoor terecht.
  • Het isoleren van de leidingen van de centrale verwarming in onverwarmde ruimtes (gangen, garages, kelders, zolders) kost weinig geld en levert heel wat besparingen op. Ook de warmwaterleidingen van boiler of geiser isoleren is een goede maatregel. (De prijs van het materiaal verdien je ongeveer in drie stookmaanden terug.).
  • Het plaatsen van dubbel glas bespaart aanzienlijk op je factuur. Denk eraan als je plannen hebt rond bouwen of verbouwen, zelfs maar voor enkele ruimtes.
  • Zet niets voor uw radiatoren. Zo komt de warmte zonder hindernissen in de woonruimte.
  • Sluit uw ramen voor u de verwarming op zet.
  • In de winter doe je best winterse kledij aan. U hoeft zeker niet te verwarmen tot u in korte broek/short en T-shirt in huis kan rondlopen. Doe eerder een dikke trui aan.
  • Een zonneboiler kan een goede voorverwarming opleveren van het water van de centrale verwarming alvorens het naar de brander gaat.
  • Een warmtepomp is een milieuvriendelijk alternatief voor een klassieke verwarmingsinstallatie. Een compressor pompt warmte uit de bodem of uit grondwater. Die warmte wordt op hogere temperatuur gebracht en naar de woning geleid. Ongeveer een derde van de warmte wordt geleverd door elektriciteit die voor de compressor nodig is. De rest van de warmte is gratis.

Volgende week 9 februari: Deel 2 – Waterverbruik