De eerste gemeenteraad van het nieuwe gemeentebestuur van N-VA en PH7 verliep zonder noemenswaardige incidenten. Het is voelbaar dat de meeste spelers nog volkomen neofieten in het vak zijn. De oppositie (= vroegere meerderheid) was erg soepel tegenover de nieuwe meerderheid en zoekt ook hun plaats in het politieke spel.

Spelregels beter opvolgen

Juist voor de gemeenteraad werden er nog snel enkele foto’s genomen van het nieuwe schepencollege en de voltallige nieuwe gemeenteraad. De meeste raadsleden lieten zich van hun beste kant zien, zeker als men weet dat die foto’s zes jaar zullen prijken op de gemeentelijke webstek. Hopelijk verschijnen deze foto’s snel op de webstek zodat de Hovenaars kunnen kennismaken met hun nieuwe gemeentebestuur en nieuw samengestelde gemeenteraad.

Bij de start van de raad was er een terechte opmerking van raadslid Diederik Vandendriessche (HB) dat er voor de pers en het publiek geen agenda aanwezig was. Het nieuwe bestuur stelt openbaarheid primordiaal voorop. De gemeentesecretaris Paul Vos gaat binnenkort met pensioen en had zich volgens de burgemeester zondagmiddag afwezig gemeld. Dan moet men zorgen in een vervanging. Iedere ambtenaar moet een collega hebben die onmiddellijk zijn dossiers kent en kan overnemen.

De agenda van de installatievergadering van 3 januari jl. werd ook niet goedgekeurd. Weer een vergetelheid.

Voor de toekomst zorgt men ook best terug voor een geluidsversterker in de zaal. Bij deze eerste zitting waren er meer dan 40 Hovenaars opgedaagd op de publiekstribune en de stem van sommige raadsleden draagt niet zo ver.

Er werden nog geen vertegenwoordigers aangeduid in het Plaatselijke Werkgelegenheidsagentschap (PWA) omdat de brieven naar de verschillende fracties de dag zelf verstuurd werden. Voor de toekomst een betere planning opmaken. Raadsvoorzitter Guido Sel moet het heft beter in handen nemen !

Luc Vuylsteke de Laps
Luc Vuylsteke de Laps kwam dikwijls tussen in het debat

Er moesten twee vertegenwoordigers worden aangeduid in het bestuur van de financieringsmaatschappij Sokrema nv. De secretaris begon reeds aan het verdelen van de stembiljetten tot plots gewezen burgemeester Luc Vuylsteke de Laps (CD&V) opmerkte dat het voor hen niet hoefde, want ze gingen akkoord met de voorgedragen kandidaten, nl. schepen Arnold Herrebout (N-VA) en OCMW-voorzitster Goedele Breyne (pH7). Voor de groen-linkse fractie Hove Beweegt was het ook in orde.

Het ‘klachtenregister 2012’  en het ‘register van de meldingen 2012’ werden unaniem goedgekeurd.

 

Beleidsnota 2013-2018

Het grootste deel van de vergadering ging naar de voorstelling van de beleidsnota 2013-18. Is raadpleegbaar via onze krant (zie artikel “Beleidsplan gemeentebestuur 2013-18”) . Schepen van informatie Guido Wollants (pH7) had de eer de voorstelling te becommentariëren.

Gewezen burgemeester Vuylsteke de Laps stelde dat zijn fractie een constructieve oppositie zal voeren. Ze kunnen vandaag nog geen oordeel vellen over het werkdocument van de nieuwe bestuursmeerderheid omdat vele punten nog moeten worden ingevuld en onderzocht moet worden of ze financieel haalbaar zijn.

David Van den Berghe kon enkele aanvallen goed afweren
David Van den Berghe kon enkele aanvallen goed afweren

De gemeentediensten legden ook een document voor aan de nieuwe bestuursploeg met een aantal verwachtingen rond ICT, de groendienst, communicatie, een passende huisvesting voor de klantgerichte diensten enz … Schepen van personeelszaken David Van den Berghe (pH7) stelde “dat men daarop binnen een half jaar zicht zal op hebben”.

Een groot gedeelte van de voorstelling ging over veilig verkeer in het centrum van de gemeente. Voet- en fietspaden zijn prioritair voor de nieuwe meerderheid. Er komt een grondige evaluatie van het verkeer in het centrum. De fietsers moeten er een betere bescherming krijgen. De trage wegen zullen ook worden naar voren geschoven als alternatief om drukke verkeersassen te ontwijken. De zone 30 van het vorige bestuur blijft behouden. In het centrum komen er eventueel slimme verkeerslichten. Gewezen schepen van openbare werken Jos Peeters (CD&V) stelde “dat de inzichten van het vorige gemeentebestuur blijkbaar niet zo dwaas waren. Het nieuwe bestuur maakt hier al een bocht als we hun verkiezingspropaganda erbij nemen. De evaluatie moet duidelijk zijn. De Hovenaars moeten erbij worden betrokken”. Schepen Van den Berghe antwoordde “dat de huidige verkeersinfrastructuur in het centrum enkel 30 km/u. toelaat. De verkeersveiligheid van de fietsers moet worden aangepakt. Dit is geen uitschuiver”.

Het gemeentebestuur wil dat “Hove een groene en landelijke gemeente” blijft. Hiervoor wordt een biodiversiteitsplan uitgewerkt, de komende lente moet Hove meer bloemen in het straatbeeld krijgen, de uitwerking van het domein Fruythout in de vallei van de Koude Beek gaat door en ze komt ook een bosbeheersplan voor het gemeentepark en een beheersplan voor de waterplassen. De huisvuilbelasting wordt afgeschaft. Het ophalen van de restafval zakken zal worden verhoogd tot de vuilniscontainers aankomen. Hiervoor werden reeds contacten gelegd met de intercommunale IGEAN.