Op de nieuwjaarsreceptie van de N-VA-afdeling Hove was Vlaams minister van financiën en sport Philippe Muyters (N-VA) gastspreker. Muyters zelf woont over de Mechelsesteenweg (N-1) aan de Rootenaard in Edegem. Vlakbij Hove. Klokslag 11.00u. stapte hij het Hovese C.C. “De Markgraaf” aan de Kapelstraat binnen, waar al ettelijke N-VA fans aanwezig waren. “Op mij kan men zijn uurwerk juist afstellen. Ik kom altijd op tijd en als ik vertraging heb, laat ik dit ook onmiddellijk weten aan de organisatoren” aldus de minister.

Na zijn toespraak – die u ergens anders in onze krant kan lezen – konden we de minister enkele vragen stellen.

Enclave Hove in Edegem

De Mechelsesteenweg vormt de grens tussen Edegem en Hove. Maar aan de westelijke zijde van de Mechelsesteenweg (N-1) bevindt zich een enclave  grondgebied Hove.

Op deze enclave zijn een aantal KMO-handelszaken en sedert kort ook een appartementsblok met 91 woningen gevestigd. Het betreden van deze panden gebeurt via de hoofdingang langs de Mechelsesteenweg (N-1) die zich voor alle betreffende panden duidelijk op grondgebied Hove bevindt. Het kadastraal plan is hierin duidelijk .

De (bedrijfs)gebouwen bevinden zich meestal op 10 tot 15 m van de straatgrens, voetpad (= grens openbaar – privaat domein).

Juridisch en fiscaal vallen deze bedrijven en enkele privé woningen onder de bevoegdheid van Hove. Het schepencollege van Hove erkent dit en kent ook de toestand in de enclave Baarle-Hertog (B) / Baarle Nassau (NL), gemeente van de provincie Antwerpen. Hier bepaalt de ligging van de voordeur de nationaliteit van het pand en dus ook het belastingsregime.

(De gemeente Edegem heeft ook een kleine enclave grondgebied op de oostelijke zijde van de N-1 in de gemeentegrens met Mortsel, Oude Baan. Edegem vervult hier al haar rechten.)

Een huis in Baarle Hertog/ Nassau, waarbij de grens door de voordeur loopt. Op de stoep is de grens aangegeven.
Een huis in Baarle Hertog/ Nassau, waarbij de grens door de voordeur loopt. Op de stoep is de grens aangegeven.

Het vorige gemeentebestuur van Hove zat politiek verveeld met deze vraag om Hove al haar rechten te laten gelden op de enclave grondgebied Hove aan de westelijke zijde van de N-1. Ze gingen dit probleem voorleggen aan de Vlaamse belastingsdienst. Het gaat over duizenden euro’s meer of minder en een kleine gemeente als Hove kan alle extra inkomsten goed gebruiken. Ondertussen is dit probleem ondergesneeuwd met o.a. de bestuurswisseling na de gemeenteraadsverkiezingen. Daarom legden we het terug voor aan Vlaams minister Philippe Muyters, die ook gemeenteraadsvoorzitter is in Edegem en de Hovese enclave komt zelfs tot tegen zijn achtertuin.

De minister wist niets af van deze situatie. Hij ging het laten onderzoeken door de gemeentediensten van Edegem.

De minister had in zijn gezelschap nog twee Edegemse mandatarissen meegenomen, nl. schepen Birre Timmermans en Peter Van Lint (OCMW-lid Vast bureau). Ze hebben in het gezelschap van de Hovese burgemeester Koen Volckaerts de vraag goed genoteerd. Dat daar maar geen partijtwisten van komen, want het gaat over veel geld.

Philippe Muyters geeft orders langs de zijlijn.
Philippe Muyters geeft orders langs de zijlijn.

Minister als voetbaltrainer

Voor Philippe Muyters Vlaams minister werd (2009), was hij geregeld in zijn vrije tijd actief bezig op en rond voetbalvelden in het Antwerpse. Hij gaf voetbaltraining aan o.a. de liefhebbersclub Bavelco en Amber die beiden in het Antwerps provinciaal liefhebbersverbond spelen (sommige zijn echte caféploegen).

De trainingen gingen meestal door op de voetbalvelden gelegen in het Antwerpse Nachtegalenpark.

 

Amber 2-2 Olymp , de spelers Laurent, Maxime, Arnaud   de ploeg

Phillipe Muyters zelf op het veld, uit tegen Belrefco
Phillipe Muyters zelf op het veld, uit tegen Belrefco

Via een gunstige wind kregen we foto’s over die periode. Een aantal van de spelers van deze ploegen zijn Franstalige Vlamingen (hebben nog een spotnaam) en voor een N-VA minister is dit geen natuurlijk omgevingsmilieu. De minister erkent dit. “Er zaten inderdaad een aantal Franstalige spelers bij. Maar de voetbaltrainingen werden steeds in het Nederlands gegeven en ik zorgde er ook voor dat in de kleedkamers er ook steeds Nederlands werd gesproken.
Deze Franstalige spelers en hun ouders kwamen mij ook altijd na de wedstrijd bedanken voor de geleverde inspanningen. In Edegem wonen nogal wat Franstaligen en er zijn een aantal sportclubs die grotendeels gedomineerd worden door Franstaligen zoals de hockeyclub Beerschot ” aldus Philippe Muyters.

Deze hockeyclub heeft niets te maken met de gelijknamige eerste klasse voetbalclub Beerschot.

We wachten op berichten uit het gebied ten zuiden van de taalgrens over Elio Di Rupo, Laurette Onckelinckx, Didier Reynders, Madame NON, Olivier Maingain e.a. Franstalige toppolitici, die sporttraining geven aan Nederlandstaligen …We zullen nog lang mogen wachten.