Dit jaar vierde CD&V en Open VLD hun nieuwjaarsreceptie samen in zaal “Da Capo” aan de Lintsesteenweg. Beiden partijen vormen samen één fractie in de Hovese gemeenteraad, terwijl deze fractie enkel uit 4 CD&V-ers bestaat. In de OCMW-raad kreeg de VLD één mandataris.

Er waren op het toppunt zo’n 100 tal aanwezigen, een sociale mix van de gemeente en ook enkele bezoekers van de meerderheidspartij pH7 Positief Hove en van de groen-linkse fractie Hove Beweegt.

Voorheen bracht gewezen burgemeester Luc Vuylsteke de Laps een kort gelegenheidsbezoek aan de N-VA-ers die in de iets verder gelegen “De Markgraaf” hun nieuwjaarsreceptie hielden.

Wat opviel is dat er geen aanwezigen van groen-links waren op de N-VA-receptie. De burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) en een aantal N-VA-ers waren drie weken eerder wel aanwezig op de nieuwjaarsreceptie van de groen-linkse fractie Hove Beweegt. Is het “koude oorlog” bij groen-links tegen de N-VA?

Hierna brengen we integraal de nieuwjaarstoespraak van raadslid en gewezen burgemeester Luc Vuylsteke de Laps (CD&V).

Luc Vuylsteke de LapsBeste Fans van Hove, en vrienden van de fans van Hove,

Welkom ook aan de vertegenwoordigers van andere partijen van Hove, zeker ook de leden van de nieuwe meerderheid,

Laat me U vooreerst allen een 2013 wensen van gezondheid en kracht, wetend dat we in een moeilijk klimaat leven in crisissfeer , economisch, maar misschien toch ook wat de werking van de instellingen betreft.

De overgang 2012-2013 begon voor ons niet zo vrolijk : 14 oktober was de verkiezingsuitslag voor de Fans van Hove niet goed. Om het uit te drukken in marketingtermen : we zaten niet in de markt; wij dachten dat de inzet gemeenteraadsverkiezingen was, dat onze concurrent Hove Beweegt was, die al een paar malen gelonkt had naar pH7, maar niets was minder waar.

Mag ik eerst vaststellen dat onze bedoeling versnippering tegen te gaan, gelukt is, maar een nationale Tsunami trok over de ruime regio. (Wie heb ik nog eens een lange opsomming horen geven) : van Aartselaar, Kontich, Lint, Edegem, Borsbeek, Mortsel, Duffel, St Katelijne Waver, tot richting Wommelgem en Wijnegem, maar dus ook in Hove. Als ik hoor vertellen dat er toch lokaal gestemd is, moet men mij eens uitleggen waarom de scores overal quasi gelijk liggen : om lokale redenen ?

De context was bovendien zeer ongunstig voor de traditionele partijen : PH 7 deed er zijn voordeel bij ;ze deden beter dan stand houden,  maar oh zo krap.

En zo ontstond de snelst gevormde coalitie (om 21u30 ’s avonds was ze rond). Het moest verandering zijn. Ervaring  was niet belangrijk genoeg, zelfs niet voor al was het een symbolisch gesprek, zoals dit nog gebeurde in de buurgemeenten.

En zo werd de hele bestuursploeg, die de grootste verandering realiseerde in vele tientallen jaren, verdrongen door de fans van de verandering. Maar, ik zal niet cynisch worden.

Een kantelpunt is bereikt in Hove : het einde van een periode waar steeds meer Hovenaars politiek gingen shoppen, nu eens richting Hove Beweegt, dan eens naar pH 7, maar toch op ons (CD&V én Open VLD) rekenden om te besturen : die grens is bereikt.

Ik blijf dan ook met de vraag zitten, en richt ze zeker ook aan de leden van de nieuwe meerderheid : gaan we binnen 5,5 jaar opnieuw een gemeentebestuur kiezen op basis van de waan van de dag, van de nieuwe Messias van dat moment ? We zijn dan misschien al 2 of 3 hypes verder .

Wat doen wij inmiddels ? Wij blijven op onze lijn : wij blijven Fan van het Hove dat we samen opgebouwd hebben. Wij zullen nog wat te slikken krijgen : we zijn hopelijk op het einde van het verhaal : “ze zijn zuur, ze hebben hun verlies nog niet verteerd”. We gaan nu de fase tegemoet dat “de lijken uit de kast vallen”, daar zullen we ook door moeten. En dan  ?

Wij zullen alvast sereen, maar met overtuiging, de lijn van constructieve oppositie, die pas is ingezet, doorzetten, met één doelstelling : ons inzetteen voor Hove, voor U, U kan op ons rekenen !”.

 

CD&V voorzitter Wim BollaertDe toespraak van Wim Bollaert, voorzitter CD&V Hove

“Fans,
Vrienden van de fans,

Laat me onmiddellijk met een ontboezeming beginnen. Ik ben een softie, een zacht eitje… tenminste als ik de dames van ons kartel mag geloven. Laat het mij dan ook toe om hier vanmiddag de zachtere kant van het programma af te werken en:

  1. hier nog even kort het woord te nemen, woorden in de sfeer van verzoening
  2. de prijzen hier achter mij uit te delen
  3. en het belangrijkste van deze receptie : de toog echt open te verklaren.

We gaan er niet onnozel over doen. 14 oktober heeft ons koud gepakt. Akkoord, in een democratie blijft het een noodzaak om af en toe eens te buigen voor de mening van anderen. De kiezer beslist, … maar heeft daarom niet altijd gelijk. Wij blijven dan ook geloven dat het kartel CD&V-Open Vld wel degelijk een goed alternatief is voor de “kracht van stilstand” die op ons wacht. Al blijf ik hopen dat de nieuwe beleidsploeg een hoger doel voor ogen heeft, namelijk een Hove dat er blijft op vooruitgaan. We hebben geen boodschap aan het teren op wat goed is omdat in 2014 de grote omwenteling op ons wacht. In Hove moet het gaan over Hove en de Hovenaars en dat we willen zo houden. Wij gaan alvast voor een Hove waar de zuurtegraad omlaag moet en het gemeenschapsgevoel omhoog. Verwacht van ons kartel een constructieve oppositie, scherp waar moet, steunend waar kan. Dit brengt me dan ook bij de late kerstboodschap van dit betoog. Laten we allemaal onze kleine kantjes die het politieke klimaat in Hove danig hebben verzuurd opbergen.

Hopelijk haal dit alles ook eens de Gazet van Hove !

Goed, genoeg gepreekt. Tijd voor cadeautjes.

Uiteraard wil ik eerst en vooral de ploeg bedanken die in mijn ogen een ontzettende sterke campagne op poten zette. Het heeft misschien niet geloond, maar jullie hebben laten zien dat politiek gaat over plankgas geven voor een ander. Wat mij betreft opnieuw afspraak in 2018 ! … of straks gewoon in den Drijhoek… .

14 oktober bracht spijtig genoeg een einde aan het mandaat van sommigen, maar daarom nog niet aan hun engagement. Ik dank in het bijzonder de inzet van onze OCMW-raadsleden Els, Eric en Ingrid. Met een pak ervaring nemen we ook afscheid van Monique en Hélène. Monique was o.a. ex-schepen van cultuur en zetelde 24 jaar in de gemeenteraad,) Hélène kent u als de meest sociale blauwe bomma. Zij was o.a. schepen van sociale zaken en OCMW-raadslid. 

De zetelende mandatarissen: Jos, Els, Filip, Luc en Diane en Gert voor het OCMW wensen we een sterke beurt toe in deze legislatuur. Zoals mijn voorgangers al duidelijk maakten zullen jullie kunnen terugvallen op een sterke basis. Zonder afbreuk te doen aan wat jullie al gepresteerd hebben en ongetwijfeld nog zullen presteren voor jullie nog geen cadeautjes. Er ligt nog teveel werk… . Ik geef jullie wel graag volgend filmisch citaat mee : “may the force be with you” ! Laat dit onze strijdleuze worden.

Ik wil voor eentje van deze zes graag een uitzondering maken.

Dames en heren, 24 jaar burgemeester zijn is er weinige gegeven. Ik heb het niet aangedurfd de uren vergaderen, debatteren, luisteren, crossen van hot naar heir, eten en drinken op te tellen. Maar volgens mij zou het alvast een beschamende ecologische voetafdruk opleveren. We moeten heel eerlijk zijn, we hebben weinig moeite gehad om een passend bedankje voor Luc te vinden. Luc, uiteraard vanuit de ganse ploeg en ik durf te stellen uit naam van heel veel Hovenaars, woorden van dank voor de geweldige inzet. 

Zo, mij resten er nog drie zinnen

  1. Een 2013 grand cru toegewenst!
  2. Op naar winst in 2018! En als al even kan in 2014!
  3. Proost! Ik dank u!”

 

Applaus van de aanwezigen.

Daarna liep de receptie nog een hele tijd door en vele discussies werden in groepjes voortgezet. Enkele moedigen zetten daarna nog de discussie voort in een nabijgelegen taphuis.

seefbier