Tijdens de krokusvakantie ondernemen 2 leerlingen en 1 leerkracht van het Regina Pacisinstituut uit Hove, namelijk Hanna Peeters, Ellen Verhaegen en Mevrouw Claeys, een fiets-inleefreis naar het Aziatische Bangladesh in samenwerking met de Damiaanactie. Deze inleefreis is een project van de scholengemeenschap Kontich-Hove van het vrij onderwijs : vanuit de vier scholen van deze scholengemeenschap vormen leerlingen en leerkrachten een reisgenootschap. De volledige groep zal bestaan uit 15 deelnemers. De inleefreis speelt zich af in de regio Mymensingh, Netrakona en Jalchatra.

Het gaat om een bijzondere ervaring waarbij de leerlingen het land leren kennen, contact maken met unieke natuur, een gastvrij volk en de werking van de Damiaanactie echt kunnen meemaken. De gemiddelde dagtochten zullen 50 tot 60 km bedragen, vaak over slechte wegen en in vermoeiende weersomstandigheden.

De staat Bangladesh is ongeveer vijf maal zo groot als België, ligt tussen India en Myanmar (Birma), er wonen meer dan 161 miljoen mensen en meer dan 90 % van de bevolking leeft officieel onder de armoedegrens.

Lijkverbranding langsheen de Gangesrivier in Benares
Lijkverbranding langsheen de Gangesrivier in Benares

Voor het Regina-Pacisinstituut betekent dit de eerste inleefreis. Deze inleefreis gaat deel uitmaken van de jaarlijkse solidariteitsweek, een project waarmee men met de hele school de blik richten op de wereld, respect opbrengt voor andere culturen, nadenkt over onrecht en mondiale problemen en solidariteit toont met armen hier bij ons. In het kader van deze inleefreis zal men volgend jaar op de schoolcampus een grote actie op het getouw zetten om het werk van de Damiaanactie te ondersteunen. Dit sponsorgeld zal integraal gebruikt worden voor de werking van de Daminaanactie in de strijd tegen lepra en tbc.

Dankzij vorige solidariteitsacties heeft het Regina-Pacisinstituut mee geholpen bij de werking van de Damiaanhospitaals in deze regio. De school hecht erg veel belang aan dit project rond mondiale vorming, vanuit hun christelijke inspiratie wil men solidariteit centraal stellen.

veel aanbod