stamboom2Het Rijksarchief heeft miljoenen akten op zijn webstek gezet. Ze komen van parochieregisters en registers van de burgerlijke stand. Het inscannen van de documenten is nog bezig, maar intussen zijn toch reeds 15 miljoen pagina’s beschikbaar voor wie onderzoek wil doen naar zijn of haar stamboom. De gegevens gaan tot 1912. Recentere mogen nog niet openbaar gemaakt worden door de wet op de privacy.

Er is ook een zoekrobot met maar dan 20 miljoen namen, een instrument waar honderden vrijwilligers aan hebben meegewerkt . Het raadplegen van de akten is volledig gratis maar wie toegang wil krijgen tot de beelden moet wel over een login en een paswoord beschikken, die hij/zij kan aanmaken op http://www.search.arch.be

De digitalisering van de registers van de burgerlijke stand is nog niet afgerond. Naarmate de digitale beelden verwerkt zijn, worden ze toegevoegd op de webstek. Waar tienjaarlijkse tafels beschikbaar zijn, werden die ook ingescand. De applicatie laat toe in/uit te zoomen en contrast en helderheid aan te passen.

Burgerlijke stand

De digitalisering van de registers van de burgerlijke stand gebeurt op twee manieren: vanaf microfilms en vanaf originelen. De digitale beelden worden samen aangeboden. In de inventaris vindt u achtereenvolgens de verschillende gemeenten, de verschillende aktetypen en de uiterste data van de akten. In sommige gevallen en vooral voor kleinere gemeenten was het te tijdrovend om de akten per type afzonderlijk te beschrijven en vindt u de beschrijvingen terug onder ‘akten’. Dit betekent dus dat de geboorteakten, huwelijksakten en overlijdensakten jaar na jaar opgenomen zijn. De tienjaarlijkse tafels zijn vaak gebundeld per arrondissement. De volgorde van de tafels is de alfabetische lijst van de gemeenten. U vindt deze dan als eerste beschrijving onder ‘0 Arrondissement’.

De verzameling digitale beelden is nog niet volledig ! Dit betekent dat u (met uitzondering van de provincie Waals-Brabant) ook nog gebruik dient te maken van de microfilms. Bij de onderstaande lijst per provincie of arrondissement vindt u telkens het aantal registers dat reeds beschikbaar is en de laatste update. Bij de terbeschikkingstelling wordt voorrang gegeven aan de registers die gedigitaliseerd zijn vanaf de originelen aangezien deze in de leeszalen nog niet beschikbaar waren.
De akten zijn raadpleegbaar tot en met 1912. Indien in de beschrijving als periode bij voorbeeld 1901-1920 vermeld staat, betekent dit dat in het register de akten/tafels opgenomen zijn van 1901 tot 1920. U heeft echter geen toegang tot de informatie van na 1912.

URL: search.arch.be