Energietips deel 2 : Water.

Huishoudelijke apparaten zorgen voor een aanzienlijk waterverbruik. Ons toilet spoelt gemiddeld 40 % van het verbruikte water door. Waterbesparend sanitair kan voor een aanzienlijke vermindering van het waterverbruik en van je factuur zorgen. Enkele tips om water te besparen :

  • Regenwater is erg geschikt voor het begieten van de planten. Een gieter is  preciezer dan een tuinslang. Als je bij langdurige droogte toch naar de tuinslang grijpt, dan kan je best één keer per week een halfuurtje sproeien in plaats van elke dag 5 minuten. De plantjes zullen dieper wortelen en dus minder gevoelig worden voor droogte. Na zonsondergang zal er minder water  verdampen.
  • Wie zijn wagen wast met de tuinslang en een borstel, vergeet wel eens de kraan tijdig dicht te draaien. Op deze manier vloeit er al snel zo’n 100 liter water nutteloos weg. Emmer en spons maken uw wagen ook schoon zonder waterverspilling.
  • Een douche nemen is economischer. Men verbruikt makkelijk de helft minder water. Men kan zijn douche uitrusten met een waterbesparende douchekop.
  • Het toilet is de grote boosdoener in het waterverbruik, iedere keer als u doorspoelt loopt er tot 9 liter water weg. Gelukkig zijn er spaarspoeltoetsen te verkrijgen waarmee u tot 3 liter per spoelbeurt kan besparen.
  • Tanden regelmatig poetsen is zeker niet overbodig. Hierbij de kraan laten lopen wel. Per minuut stroomt er gemakkelijk tot 5 liter water door de afvoer. Spoelen gaat ook goedkoper met een beker water.
  • Lekken in de buizen kunnen voor onverwacht hoge waterrekeningen zorgen. Controleer daarom regelmatig of er nergens water wegloopt. Een handige tip is om ’s avonds uw meterstand te noteren en uw huisgenoten te verwittigen dat ze geen water meer mogen verbruiken. ’s Morgens noteert u uw meterstand opnieuw. Is er een groot verschil tussen de beide cijfers dan hebt u ergens een lek. Contacteer dan zo snel mogelijk een loodgieter om het lek te herstellen.
  • Een urinoir is zeer zuinig met water; bij een spoeling wordt immers maar 1 tot 2 liter water verbruikt. Hoewel de hygiëne in sommige publieke urinoirs  bedenkelijk is, zijn er nu binnenhuisurinoirs die niet zullen misstaan in uw woning. Urinoirs zijn natuurlijk enkel voor mannen een alternatief.
  • Een waterbesparende douchekop is één van de mogelijkheden om water te besparen. Een gewone douchekop laat zo’n 10 tot 12 liter water per minuut door. Een spaardouche verbruikt een derde tot de helft minder en dat bespaart al gauw € 18,15 per jaar per persoon op de energie- en waterrekening. En dat zonder verlies van douchecomfort. Laat je wel goed voorlichten als je een waterbesparende douchekop koopt, omdat een zuinige douchekop niet bij alle warmwater apparatuur werkt. Een waterbesparende douchekop werkt prima in combinatie met combiketels, boilers en de meeste badgeisers.
  • Vooraleer u gaat douchen, gaat u eerst het water op de gewenste temperatuur brengen door de kraan wat te laten lopen. Een thermostatische mengkraan vermijdt dat u nodeloos water moet laten weglopen. U stelt de juiste temperatuur vooraf in en de kraan doet de rest.
  • Met een regelbare douche-ring kan u de waterstraal naar eigen wens afstellen en dit binnen een marge van 3 tot de traditionele 13 liter per minuut.

Volgende week 16 februari: Deel 3 – Verlichting