De helft van onze Vlaamse straten en wegen heeft geen naambordje meer. Dat laat mobiliteitsorganisatie Touring weten nadat ze in 50 gemeenten steekproeven hielden.

Bij Touring krijgen ze geregeld opmerkingen van leden die hun beklag doen over verdwenen naambordjes. ‘In 2011 waren er 363 meldingen, vorig jaar al 388′, zegt woordvoerder Danny Smagghe. ‘Daarom gingen we zelf controleren. Bleek dat de toestand inderdaad erbarmelijk is. Borden die stuk of onleesbaar zijn, worden gewoon niet vervangen. Op plaatsen waar door nieuwbouwprojecten de bordjes verdwenen zijn, komen er ook zelden nieuwe.

Ziekenwagens verliezen soms kostbare tijd door de afwezigheid van straatnaamborden
Ziekenwagens verliezen soms kostbare tijd door de afwezigheid van straatnaamborden

En dat is volgens Touring een probleem. ‘Voor de mensen die geen gps hebben en op de klassieke manier op zoek zijn naar een adres, maar nog veel meer voor de hulpdiensten. Ambulanciers gebruiken die bordjes om te controleren of de gps hen wel naar de juiste plek leidt. Is dat niet het geval, dan gaan er soms kostbare minuten verloren omdat ze de weg niet direct vinden.’

Touring vraagt steden en gemeenten daarom om dringend werk te maken van de vernieuwing van de straatnaambord­-jes.

 

Toestand in Hove ?

Wel duidelijk met huisnummering, echter beschadigd.
Wel duidelijk met huisnummering, echter beschadigd.

In onze gemeente hebben de meeste straten nog hun naambordje, maar dan vnl. aan het begin en het einde van de betreffende straat. Niet op een kruispunt met een andere straat. En hier loopt het dan mis. Als ’s avonds en ’s nachts automobilisten (hulpdiensten) snel ergens ter plaatse moeten zijn, verliezen ze dan kostbare tijd. Deze problematiek werd verschillende keren door de Vlaamse oppositie tijdens de vorige bestuurslegislatuur van CD&V en Hove Beweegt ter berde gebracht, met altijd hetzelfde antwoord van de ex-groen-linkse schepen Jo Ampe: “U hebt gelijk. We gaan het onderzoeken en oplossen”. Resultaat : “niets, rien, nothing, nichts !” Veel woorden, maar geen daden. Alles bleef bij hetzelfde tot op de dag van vandaag.

Sommige straatnaamborden in onze gemeente hebben ook dringend nood aan een eenvoudige wasbeurt met water en zeep !

Dit bordje kan een wasbeurt verdragen.
Dit bordje kan een wasbeurt verdragen.

Hopelijk maakt het nieuwe gemeentebestuur eindelijk eens werk om ook op T-kruispunten, aan beide kruisende straten, de levensnoodzakelijke straatnaamborden aan te brengen. De hulpverleners en hun patiënten zullen jullie erg dankbaar zijn. Denk eraan, het kan jullie ook eens overkomen.