burendienst-logoWeek van de vrijwilliger van 2 tot 10 maart

In juni 2012 startte OCMW Hove samen met Dagcentrum ’t Prinsenhof met de Burendienst. Ruim zes maanden later blijkt dit initiatief een schot in de roos.
Hovenaren die een helpende hand zoeken kunnen De Burendienst bellen. Een buurtbewoner komt dan gauw een handje toesteken bij boodschappen doen, vuilnis buiten zetten, de rolluiken optrekken of de hond uitlaten. Niet voor alle vragen zijn er professionele hulpverleners nodig. Buren kunnen met weinig inspanning veel voor elkaar betekenen.

Steeds meer Hovenaars die door ouderdom of ziekte handen tekort komen, vinden de weg naar de Burendienst. Het grootste deel van de oproepen wordt beantwoord door de cliënten van ’t Prinsenhof, een dagcentrum van Thuishaven-Ritmica in Hove voor volwassenen met een beperking.
Zij gaan enthousiast op pad om brood of medicatie te kopen of de hond uit te laten. En tijdens de afgelopen winterweken ruimden ze de sneeuw of de bladeren op de stoep voor de deur van oudere Hovenaars.
“Het is bijzonder dat iemand die “persoon met een beperking” wordt genoemd de deur uitgaat om een ander vrijwillig te helpen”, zegt Gerda Vos van OCMW Hove. “Dat geeft toch een extra dimensie aan dit vrijwilligersproject”.
De Burendienst illustreert perfect wat Ritmica-Thuishaven beoogt met hun dagcentrum middenin het centrum van Hove.
“We willen met onze gasten naar buiten komen, ze laten participeren aan het Hovese leven en daar waar ze kunnen een bijdrage laten leveren aan de lokale gemeenschap”, zegt Bart Faes van ’t Prinsenhof. “De Burendienst sluit perfect aan bij onze visie op inclusie. Soms zijn de mensen verrast als blijkt dat iemand van onze cliënten hen een helpende hand komt bieden. Maar we kregen tot nu toe alleen maar positieve en dankbare reacties.”

Het OCMW doet voor de Burendienst ook beroep op een ploeg van ongeveer 25 andere vrijwilligers. Ze wonen verspreid in Hove en worden voor oproepen in hun eigen buurt ingeschakeld.

De Burendienst huist in het Lokaal Dienstencentrum Ten Hove en is bereikbaar op 03 454 08 37.
Vrijwilligers zijn erg belangrijk voor OCMW Hove. Ze zijn de drijvende krachten bij Buitenspel – een budgetspel voor jongeren, ze geven trage PC-cursussen voor (meestal oudere) beginners, ze helpen maaltijden serveren in het dienstencentrum, vervoeren Hovenaars als vrijwillige chauffeur, doen er boodschappen voor en zijn de helpende handen van de Burendienst. De ploeg bestaat intussen uit meer dan 100 vrijwilligers. Op 26 maart a.s. worden ze feestelijk in de bloemen gezet tijdens een gezellig etentje in het dienstencentrum.

Meer info, bij Rob Van den Audenaerde, secretaris, 03/460 10 80, 0489 88 46 09
rob.vda@ocmwhove.be.