Chileens dievenbende opgerold

De federale gerechtelijke politie (FGP) te Gent hebben een rondtrekkende dievenbende aangehouden die in gans Vlaanderen inbraken pleegden tussen half 2012 en 6 februari 2013. De modus operandi bestond uit forceren van ramen en deuren, zowel op de gelijkgrondse – als op de bovenverdieping, of het inslaan van de ruiten.

De buit bestond hoofdzakelijk uit juwelen, geld en elektronicatoestellen. Bij huiszoeking werd een groot aantal juwelen, sierraden, elektronische toestellen, … aangetroffen.
De foto’s van de voorwerpen die werden aangetroffen bij de huiszoekingen bij de verdachten werden gepubliceerd via de website van de politie, www.politie.be, en de website van de FGP Gent, www.fgpgent.be/blog.

Bij herkenning van een of meerdere gestolen voorwerpen, wordt gevraagd om dit te melden, samen met het respectievelijke codenummer dat op de foto bij elk voorwerp staat vermeld. Tevens wordt ook gevraagd om het proces-verbaalnummer van de vaststelling van de inbraak door te geven.

Contactpersoon: GCP Luc De Lille, FGP Gent – tel. 09 237 12 28 – luc.delille.7980@police.be.

 

Europol grijpt bende achter politievirus bij de kraag

politievirusWij ontvingen het afgelopen half jaar veel klachten over ransomware (kwaadwillige software die PC’s blokkeert).

Als de PC blokkeerde verscheen een vast beeld (zie foto boven). De PC kon dan niet meer worden gebruikt en men trachtte hierbij het slachtoffer te doen geloven dat er een overtreding van de Belgische wetgeving werd begaan. Er werd gevraagd om geld over te maken om de PC weer vrij te geven.

Europol rolde recentelijk een internationale bende op die miljoenen euro’s buit maakte met het gijzelen van computers in dertig verschillende landen. In totaal verrichtte de politie elf aanhoudingen in Spanje en Rusland.

De vermoedelijke leider, een 27-jarige Rus, werd afgelopen december in de Verenigde Arabische Emiraten gearresteerd. De andere verdachten, allen afkomstig uit het voormalige Oostblok, werden opgepakt in de Costa del Sol, een populaire toeristische trekpleister.

De bende was actief in dertig landen en deed zich via de malware voor als een lokale politiedienst die illegale activiteiten op de PC had waargenomen. De indringer blokkeerde de computer vervolgens en vroeg gebruikers een ‘boete’ om weer toegang tot de bestanden te krijgen. Dit type malware staat ook wel bekend als ransomware.

Volgens Europol vroeg de bende gemiddeld om zo’n 100 euro losgeld en drie procent van de slachtoffers betaalde ook daadwerkelijk. De geschatte schade loop in de miljoenen euro’s.

logo_politie

Resultaten WODCA-actie van 23 op 24 februari 2013

In de nacht van zaterdag 23 op zondag 24 februari 2013 vond een WODCA-actie alcohol en drugs in het verkeer plaats. Er werd gecontroleerd te Edegem op de Mechelsesteenweg (N1) en de Drie Eikenstraat.

Zo werden er :

  • 160 bestuurders gecontroleerd op alcoholverbruik;
  • 20 bestuurders onder invloed van alcohol en 1 bestuurder onder de invloed van drugs bevonden.

In het tweede deel van de actie hadden liefst 30% van de gecontroleerde bestuurders te diep in het glas gekeken.

 

Commissaris Willy De Belder waarnemend korpschef HEKLA

Na het spijtige overlijden van korpschef Frank Noël neemt commissaris Willy De Belder verder de taak van waarnemend korpschef op zich.

De procedure voor het aanwerven van een nieuwe korpschef neemt enige tijd in beslag. De continuïteit van het korps wordt daarom door commissaris De Belder gewaarborgd.

Willy De Belder was reeds waarnemend korpschef tijdens de ziekte van Frank Noël.

Verdere info: www.hekla.be