Deel 6 : Papier

Een Vlaming verbruikt gemiddeld zo’n 200 kg papier per jaar. Het computertijdperk heeft zeker niet geleid tot een vermindering van het papierverbruik, wel integendeel. Minder papier gebruiken is nochtans hard nodig : de productie van papier belast het milieu en tast de natuurlijke rijkdom van de aarde door de massale ontginning van bossen. In Scandinavië, waar het merendeel van de grondstof voor het papier dat wij gebruiken, vandaan komt, zijn de oerbossen bijna volledig verdwenen. Ze zijn vervangen door productiebossen die helemaal geen alternatief bieden voor de natuurlijke fauna en flora van het oerbos en om die reden met uitsterven bedreigd zijn. Hetzelfde gebeurt trouwens ook in Canada, Rusland, Indonesië, Brazilië en Chili : oerbossen worden gekapt en vervangen door productiebossen met onherstelbare schade aan het ecosysteem tot gevolg.

Om deze evolutie een halt toe te roepen, bestaat er maar één oplossing: minder papier verbruiken. Want om 1 ton wit papier te maken, zijn gemiddeld 15 bomen nodig. Als je 66 kg papier voorkomt door er zuinig mee om te springen, red je een boom per jaar.

Bovenop het probleem van de massale houtkap is er ook het milieubelastende productieproces van de papierfabricatie. Het kost energie en water, vervuilt het water en de lucht en veroorzaakt afval. Door minder papier te gebruiken, neemt ook die milieuschade af. In de berekening van de formule voor papierbesparing wordt rekening gehouden met twee belangrijke elementen : de energie-intensiteit en het houtverbruik. Beide factoren scoren aanzienlijk lager voor gerecycleerd papier.

Men kan op vele manieren op papier bezuinigen: 

  • papier aan beide zijden beschrijven,
  • alle papier dat aan één kant beschreven is, een tweede leven gunnen : als tekenpapier voor de kinderen, voor de boodschappenlijstjes, als noteerpapier bij de telefoon, enz… ,
  • dubbelzijdig kopiëren ,
  • de teksten die je typt op een pc, verkleinen: een lettergrootte 10 is nog prima leesbaar ,
  • dubbelzijdig printen : via de printerinstellingen op je pc kom je te weten of je printer dit aankan ,
  • gebruik ‘kladprintpapier’ voor het afprinten van een nog niet definitieve versie van een tekst ,
  • briefomslagen hergebruiken bespaart aanzienlijke bedragen ,
  • Vul het faxvoorblad ! Even een bevestiging faxen of een kort berichtje : vaak gebruik je daarbij dan ook een faxvoorblad voor de adressering. Maar het berichtje en het voorblad kunnen op hetzelfde papier samengevoegd worden. Dat scheelt weer een vel papier en spaart ook nog eens faxkosten uit.
  • Als je de overschakeling van ‘wit’ naar kringlooppapier overweegt, kies dan meteen voor het juiste papier.
  • Voor het drukken gebruik je gesatineerd (glad) kringlooppapier : dit papier neemt minder inkt op.
  • Om te kopiëren en te drukken heb je xerografisch kringlooppapier nodig. Ook het faxapparaat kan werken met kringlooppapier.

Volgende week 16 maart: Laatste deel – Algemene besparingstips