De hedendaagse politieke linkerzijde denkt van zichzelf dat zij de “ware democraten” zijn, het “licht in de duisternis” en dat alle andere politieke strekkingen variëren van geestelijk achterlijken over rechtse zakken tot regelrechte mislukkelingen.

Als we de achtergronden van de grote linkse denkers en doeners eens nader gaan analyseren, komen we tot andere en minder fraaie beelden. Niemand hoeft verder te lezen …

Che Guevara hield er onfrisse ideeën op na
Che Guevara hield er onfrisse ideeën op na

Zo werd al bekend gemaakt dat de grote linkse activist en lieveling van de linkse freules, de Argentijnse doctor Ernesto Che Guevara (1928-1967), er allesbehalve linkse politiek correcte meningen op nahield. Lees hiervoor maar eens het dagboek van Che “The Motorcycle Diaries”. Hierin noemt Che de zwarte een dromer en lui terwijl hij de kwaliteiten van de Europeaan ophemelt. Maar er staat nog meer in te lezen : de zwarte zou zijn raszuiverheid bewaard hebben door een “gebrek aan affiniteit met wassen” en van een ander persoon vermeldt hij dat hij “een Jood is voor zover het over geld gaat.”

Dit is nog maar klein bier tot wat nu volgt : zelfs de grondleggers van het marxisme huldigden bij momenten een mening die – op zijn zachtst gezegd – nogal erg afwijkend is van wat vandaag de PVDA, LSP, Groen, SP-a, ABVV, ACV/W, enz … allemaal verkondigen.

Enkele staaltjes vonden we in het laatste nummer van ‘Meervoud’, het maandblad van de linkse Vlaams-nationalisten.  Eventjes terzijde : links betekent in het geval van ‘Meervoud’ non-conformistisch links. Het blad probeert de werkelijkheid te zien zoals ze is, in tegenstelling tot andere delen van het linkse spectrum die de werkelijkheid aanpassen aan hun verbeelding, met een zeer troebel zicht op de samenleving tot gevolg. Nog een verschil met andere linkse clubjes : ook mensen van N-VA en Vlaams Belang  komen aan het woord in het tijdschrift ‘Meervoud’. Een oase van non- comformisme in een woestijn van politieke correctheid !

Modern antisemitisme

De bewuste feiten vonden we in een bespreking van een boek met als titel ‘Is Wilders een fascist ?’, geschreven door Robin te Slaa, waarin wordt ingegaan op de wortels van het fascisme en het socialisme.

Te pas en te onpas worden Geert Wilders en zijn beweging vergeleken met de Nationaal Socialistische Beweging (NSB) of als “fascistisch” gebrandmerkt. Maar weten die lui wel wat het begrip “fascisme” betekent ? Misverstanden en onwetendheid liggen meestal aan de basis van goedkope uitvallen.

En wat lezen we zoal in het artikel van ‘Meervoud’ ? Onder andere dit : ‘Het 19de eeuwse opkomende biologische racisme en anti-semitisme vond aansluiting bij het emancipatoire streven van de onderste bevolkingslagen van de samenleving. Op het Brusselse congres van de Tweede Internationale verkondigden de Franse afgevaardigden in 1891 dat alleen het Arische ras was uitverkoren om de sociale vernieuwing te verwezenlijken.’ Die zit hé, Peter Mertens van de PVDA !

Karl Marx, niet zo vriendelijk voor de Joden …
Karl Marx, niet zo vriendelijk voor de Joden …

Maar ook Karl Marx (1818-1883), nochtans van joodse afkomst, en zijn medestander  Friedrich Engels (1820-1895) waren blijkbaar niet vrij van racistische oprispingen : ‘In zijn brieven aan Engels bespotte de halfjoodse Marx de Duitse socialistenleider Ferdinand Lasalle als ‘‘joodse neger’ en bestempelde hij diens opdringerigheid als  ‘negerachtig’. Nog een merkwaardige passage uit de geschriften van Marx : ‘Wat is de wereldlijke grondslag van het jodendom, de eerste praktische behoefte ? Het eigenbelang. Wat is de wereldlijke eredienst van de jood ? De sjacher. Wat is zijn werkelijke god ? Het geld.’

Friedrich Engels, geen vriend van de Polen
Friedrich Engels, geen vriend van de Polen

In een vroege artikelenreeks bestempelen Marx en Engels de “Tsjechen, Kroaten en Russen als onhistorische en reactionaire volkeren”. Volgens deze twee apostelen van het proletarische internationalisme behoorden ze dus niet tot het emancipatorische deel van de mensheid.Friedrich Engels vond de Polen een ‘reactionair volk’. Duitsland zou daarom zoveel mogelijk West-Polen moeten bezetten onder het mom van bescherming tegen Rusland de “mensen als kanonnenvoer moeten gebruiken”.

Zelfs anarchisten slaan de bal mis !

De Franse anarchist Pierre-Joseph Proudhon (1809-1865) was hen reeds voorgegaan en verdedigde bijvoorbeeld de slavernij van negers. Maar vooral de Joden kregen er van langs: “De jood is een vijand van de menselijke soort. Dat ras moet worden teruggezonden naar Azië, of uitgeroeid”. In het tweede deel van de 19de eeuw had het antisemitisme vooral aanhangers onder links.

Bakoenin: Hitler voerde zijn ideeën uit
Bakoenin: Hitler voerde zijn ideeën uit

Ook de Russische anarchist Michael Bakoenin (1814-1876) noemde de joodse wereld “een soort van bloedzuigersvolk, een collectieve parasiet, vraatzuchtig…”. Hij beschouwde dan ook pogroms tegen de ‘bloedjoden’ inherent aan de sociale revolutie. “In alle landen minacht het volk de joden. Men minacht hen zozeer dat elke volksrevolutie gepaard gaat met een massamoord onder de joden : een natuurlijk gevolg”. Ook in Nederland was binnen het vroege socialistische milieu een mildere variant van het antisemitisme wijdverspreid aanwezig. Ferdinand Domela Nieuwenhuis (1848-1919) zag zijn afkeer van Joden bevestigd in geschriften van Drumont, Proudhon en Fritsch. Zij waren immers als groep verantwoordelijk voor het kapitalisme (‘geldjoden’, ‘pelsjassen’ en ‘smouzen’).

Wie had dat gedacht van die goeie ouwe Karl Marx en al die andere grote linkse boegbeelden ? Hoe gaan al die anti-fascistische en anti-racistische beroepsbetogers dat nu weer uitleggen ? Kunnen zij er wel mee leven dat hun grote voorbeelden zulke weinig aan de verbeelding overlatende meningen over Joden en zwarten uitten ? Als racisme in hun ogen een misdaad is, dan zijn Marx,  Engels, Proudhon, Bakoenin, Ché, enz …. grote misdadigers, nietwaar?

Oh ja, is Wilders nu een fascist ? Uit het artikel in ‘Meervoud’ en het boek van te Slaa kunnen we besluiten dat Wilders evenveel met fascisme te maken heeft als een varkensboer met de islam.

Is Wilders een fascist
Is Wilders een fascist

Het boek van te Slaa is een opsteker, niet omdat het pro of contra Geert Wilders zou zijn, maar omdat het duidelijkheid brengt in het debat en even uitlegt waarom lieden die hem nog steeds in verband brengen met het fascisme politieke oenen zijn. Dat het bovendien met veel kennis van zaken en vlot geschreven is maakt het des te interessanter.

Verdere info op www.meervoud.org

Meervoud, schrijft fris en raak
Meervoud, schrijft fris en raak