Het “Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap-Hove” (PWA Hove)  heeft tot doel laaggeschoolden aan een tewerkstelling te helpen. De gemeente werkt hier nauw samen met de VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding) en tracht tegemoet te komen aan activiteiten die niet of moeilijk door het gewone arbeidscircuit kunnen of mogen worden uitgevoerd.

Machteld Hofmans, pH7
Machteld Hofmans, pH7

Tevens wil zo’n PWA aan werkzoekenden, die geruime tijd werkloos zijn, de mogelijkheid bieden om zich opnieuw te integreren op de arbeidsmarkt. Vele gemeenten maken van PWA-ers gebruik om hun eigen diensten te ondersteunen, zoals stadswachten, speelpleinwerking, begeleiding van busvervoer voor scholen en occasionele hulp bij festivals. Daarnaast worden PWA-ers ook ingeschakeld in het systeem van dienstencheques, waarbij particulieren en bedrijven beroep kunnen doen op werkkrachten die moeilijk op de gewone arbeidsmarkt te vinden zijn.

Het Ministerie van Tewerkstelling en Arbeid heeft in 1996 de VZW, Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap-Hove, erkend en gelet op haar statuten mag de gemeente 6 van de 12 leden benoemen om deze vereniging samen te stellen.

Jo Ampe, Hove Beweegt
Jo Ampe, Hove Beweegt

De PWA’s worden paritair samengesteld, enerzijds uit leden aangewezen door de gemeenteraad of de gemeenteraden (in proportionaliteit tussen de meerderheid en de oppositie ) en anderzijds uit leden van de organisaties die zetelen in de Nationale Arbeidsraad (vakbonden, werkgevers, zelfstandigen, landbouwers, enz ….). De vzw telt minstens 12 en hoogstens 24 leden.

Op basis van het evenredigheidsbeginsel krijgen de Hovese politieke fracties in de gemeenteraad in de raad van bestuur van de PWA recht op volgend aantal mandaten :

Veerle D’Haene, N-VA
Veerle D’Haene, N-VA

N-VA: 6 raadsleden, 2 bestuurders
pH7-Positief Hove: 5 raadsleden, 2 bestuurders
CD&V-Open VLD: 4 raadslede, 1 bestuurder
Hove Beweegt: 4 raadsleden, 1 bestuurder;

De Hovese politieke fracties duiden voor alle vergaderingen van het Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap Hove volgende personen aan:

N-VA:
– mevr. Veerle D’Haene, gemeenteraadslid
– mevr. Ivonne Legrand

Yvonne Legrand, N-VA
Yvonne Legrand, N-VA

pH7-Positief Hove
– dhr. Frédéric Marquet, gemeenteraadslid
– mevr. Machteld Hofmans, OCMW-raadslid

CD&V-Open VLD
– mevr. Tamara Troucheau

Hove Beweegt
–  dhr. Jo Ampe, gemeenteraadslid