Zwaluwen vormen een familie uit de orde van zangvogels. De familie telt 88 soorten. Zwaluwen zijn snelle vliegers die tijdens de vlucht jagen op insecten.

Gierzwaluwen behoren niet tot deze familie en zelfs niet tot dezelfde orde. Ze lijken echter wel op zwaluwen, maar hebben langere vleugels die zij in de vlucht stijver houden. Er leven enkele exemplaren in De Ster in Hove.

Zwaluwen en gierzwaluwen zijn een mooi voorbeeld van convergente evolutie, beide groepen vogels hebben zich via verschillende evolutionaire ontwikkelingen aangepast aan het leven in de lucht en het vangen van vliegende insecten. Zwaluwen zitten vaak op gespannen draden, gierzwaluwen doen dit nooit.

Bijgeloof

Er wordt gezegd dat je aan de hand van de hoogte van de vlucht van zwaluwen het weer kunt voorspellen; bij mooi weer vliegen de insecten hoog, terwijl bij slecht weer de insecten lager vliegen. Zwaluwen jagen in de lucht op insecten en zitten dus op dezelfde hoogte.
Volgens het bijgeloof brengen zwaluwen geluk. Daar waar een zwaluw zijn nest bouwt, zal voorspoed heersen en zal de bliksem niet inslaan

Verslag zwaluwenproject 2012 Hove

Op onze gemeente Hove zijn enkel nog plaatselijk boerenzwaluwen te vinden.

Dit jaar was een slecht jaar voor de zwaluwen ten gevolge van het weer, te nat, te koud en te weinig insecten. Ook op hun terugreis hebben ze problemen gehad. Ze zijn ook later toegekomen en verspreid over een langere periode waardoor er niet op korte tijd koppels gevormd worden en ook niet direct begonnen is met leggen.

Op ander jaren komen ze toe eind maart en dit jaar was het half april. Dat wil ook zeggen dat ze met moeite twee legsels hebben groot gebracht. Het uitbroeden duurt 12 à 14 dagen meestal op 5 eieren in het eerste legsel. Dan 4 à 5 weken voor ze uitvliegen. Bij nazicht van een dood volwassen jong was duidelijk aan de vleugelpennen te zien dat het op bepaalde tijdstippen honger geleden had. De gemiddelde levensduur van de boerenzwaluw is 6 jaar.

Bewoonde nesten

  • Lintsesteenweg 699, oude stal 8nesten
  • Lintsesteenweg 697, oude stal 6 nesten
  • Boshoekstraat zonder nummer, nieuwe open stal 0 nesten
  • Boshoekstraat  99, oude stal 7 nesten
  • Boshoestraat 111, in garage 3 nesten.

In de open stallen geen nesten. De zwaluwen zoeken een donkere plek, tochtvrij en waar een constante temperatuur heerst en die voorwaarden zijn alleen in de oude stallen te vinden die voorzien zijn van een zoldering. Ze maken hun nest tot op 5 cm van de zoldering op een plaats die ontoegankelijk is voor ratten, katten, eksters en waar ze niet gestoord worden door mussen of duiven die in de open stallen wel aanwezig zijn.

In de Boshoekstraat 111 moeten we dringen kunstnesten hangen in de betere gesloten gebouwen om zwaluwen aan te trekken. Er zijn wel veel zwaluwen te zien die eten komen zoeken in de open stalen. In de buurt zijn er kleine oude stallen niet meer in gebruik en afgesloten waardoor de broedplaatsen verdwenen zijn. Ook moet er een draad gespannen worden over de nok van een van de gebouwen zodat ze terug een uitkijkpost hebben. Uit onderzoek is gebleken dat door het verdwijnen van de bovengrondse nuts leidingen hun uitkijkposten verdwenen zijn en dat dit ook aanleiding geeft tot het verdwijnen van de zwaluwen.

Wim Van Deynze, Milieuraad Hove