Het gemeenschapscentrum omvat de door de gemeente ter verhuur aangeboden zalen in De Markgraaf, het Kostershuisje en Da Capo. Het beheersorgaan heeft als opdracht het gemeentebestuur bij te staan bij het beheer van het gemeenschapscentrum. Het gemeenschapscentrum is een culturele infrastructuur door de gemeente beheerd met het oog op cultuurparticipatie, gemeenschapsvorming en cultuurspreiding ten behoeve van de lokale bevolking, met bijzondere aandacht voor de culturele diversiteit. Deze taken worden geconcretiseerd in het gemeentelijk cultuurbeleidsplan.

KostershuisjeOp vraag van het gemeentebestuur of op eigen initiatief zal het beheersorgaan adviezen uitbrengen over alle aspecten van het beheer van het gemeenschapscentrum (zoals bij verbouwingswerken, inrichting en uitrusting, het financiële beleid, opstellen van het huishoudelijk reglement, de concessiecontracten en de huurovereenkomsten, …), uitgezonderd de programmering of inhoud van de activiteiten die plaatsvinden in de culturele infrastructuur.

Er waren 9 plaatsen ter beschikking in de raad voor aangesloten socio-culturele verenigingen van Hove en er waren ook negen kandidaturen binnen gekomen. Alle ingezonden kandidaten werden aangenomen. Het gaat om kandidaten van het ACV, Davidsfonds, De Hovenaar, de Statiepoweten, Heemkundige kring “De Markgraaf”, NSB, Harmonie St.-Laureys, kunstkring De Geelhand en volkssterrenwacht Urania.

 

Kultuurstraat ?

Op de jaarlijkse zomer-endfeesten (= braderij) is er steeds een ruimte vrij gemaakt voor de socio-culturele verenigingen om zich aan het grote publiek aan te prijzen en reclame te maken voor hun jaarwerking. Vele Hovese socio-culturele verenigingen hebben vragen bij die zgn. “kultuurstraat” rond de Sint-Laurentiuskerk omdat het publiek dat naar de braderij komt meestal niet geïnteresseerd is in hun werking en ze er ook niets mogen verkopen. Rond het kerkgebouw staat er meestal een groot podium opgesteld voor muzikale optredens en is het er reeds van vrijdagnamiddag een “lawaai van gewelste”. Daarom besliste het Davidsfonds Hove reeds om niet meer deel te nemen aan deze activiteit tijdens de komende zomer-endfeesten. De kans bestaat dat nog andere verenigingen dit initiatief volgen en ook “hun kat sturen”.

 

De Eendracht & Da CapoRenovatiewerken “Da Capo”

Op de laatste algemene vergadering van de Gemeentelijke Cultuurraad Hove antwoordde voorzitter Luc Van Braekel (tevens voorzitter van de Kon. Harmonie St.Laureys die eigenaar is van “Da Capo”) op een vraag dat betreffende de toekomstige werken aan het pand “Da Capo/ De Eendracht “ de lastenboeken verzonden zijn naar de aannemers. Na het bouwverlof 2013 zullen de werkzaamheden i.v.m. de renovatie van dat complex beginnen. Eerst komen de buitenwerken aan de beurt, zodat de zaal nog een tijdje in het najaar kan gebruikt worden voor allerlei socio-culturele en extra-sportieve activiteiten.