We komen reeds terug op ons eerder gelijknamig artikel van 29 april jl. waarin “politiek Hove half op stelten staat” wegens een aantal uitspraken van onze burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) op de regionale Antwerpse TV i.v.m. mogelijke plannen van de Vlaamse regering om het aantal gemeenten in Vlaanderen te verminderen. Hove zou mee onder de bijl gaan bij fusies.

Vlag van Hove
Vlag van Hove

Op de laatste gemeenteraad van april jl. kondigde gewezen burgemeester en raadslid Luc Vuylsteke de Laps (CD&V) aan dat zijn fractie op de volgende gemeenteraad van 27 mei e.k. een uitgebreid debat over deze problematiek wil openen en alle andere fracties in de gemeenteraad een duidelijk standpunt laten innemen .

Ondertussen vroegen we het standpunt van meerderheidspartij N-VA Hove op dat we integraal weergeven:

“Als partij betreuren we de commotie die ongewild is ontstaan n.a.v. de uitspraken in het recente ATV-programma door onze burgemeester Koen Volckaerts (N-VA). We stellen vast dat enkel die uitspraken werden weerhouden en niet de ganse inhoud waaraan een zekere sensatie zoeken misschien niet ver te zoeken is. Bovendien werden naast Hove ook interviews gedaan met Edegem, Kalmthout en Rumst.

Wij willen vooreerst duidelijk stellen dat het onderwerp “fusie” niet in de beleidsovereenkomst met onze coalitiepartner is opgenomen en dat we loyaal, burgemeester, schepenen en partij enkel die punten willen realiseren die daarin vermeld werden. Hierbij steunen we als partij volledig onze burgemeester en onze schepenen.

Het achterliggende gegeven is eigenlijk niets meer dan reacties zoeken na een werkbezoek op 22-23 april van minister van Binnenlands bestuur Geert Bourgeois aan Denemarken. Hier kwam de minister onder de indruk van de opmerkelijke resultaten voor de gemeentefinancies en de efficiëntie in de dienstverlening. In 2007 vond er namelijk een grote hervorming plaats in Denemarken waarbij een schaalvergroting van de gemeenten werd gekoppeld aan de toekenning van een uitgebreid pakket aan bevoegdheden aan de gemeenten.

Hove heeft momenteel gezonde financiën en fusies zijn dus nu niet aan de orde. Wel is het zo dat zoals in andere gemeenten er reeds jaren intergemeentelijke samenwerkingsverbanden bestaan bv op het vlak van de brandweer, politie en in cultuur m.b.t. Azura. Eigenlijk heeft Hove dus een front over alle partijen heen om de eigenheid van de gemeente te bewaren en zijn we vandaag zeker als N-VA geen vragende partij. We mogen echter als verantwoordelijke partij niet blind zijn voor het feit dat indien de federale en regionale overheden meer en meer taken opleggen aan de gemeenten, de financiële ademruimte wel eens te klein zou kunnen worden. Dit is echter nu niet aan de orde en dus kan de Hovenaar op ons 100% rekenen dat we de eigenheid van Hove zullen blijven verdedigen.

Walter Witvrouwen
Walter Witvrouwen

Hoogachtend
Walter Witvrouwen , N-VA Bestuurssecretaris Afdeling Hove”

In een volgende artikel brengen we de visies van de Hovese politieke fracties pH7 – Positief Hove (meerderheid) en Hove Beweegt (oppositie).

 

Geen meerderheid voor fusie bij Hovenaars – Lint opvallend populair

De grens Hove-Boechout aan de Jos Coveliersstraat
De grens Hove-Boechout aan de Jos Coveliersstraat

Op ons eerder artikel konden de geïnteresseerde lezers hun opinie geven over de mogelijke fusies van gemeenten door middel van een peiling. We willen niet beweren dat deze peiling wetenschappelijk is wegens het beperkt aantal respondenten, maar we kunnen wel vast stellen dat een grote meerderheid van de Hovenaars (60 – 65 %) tegen een mogelijke fusie van Hove met een andere gemeente is gekant.

Indien Hove door de hogere overheid toch wordt verplicht een fusie aan te gaan, wint onze zuidelijke buurgemeente Lint het afgetekend (+/- 45 %) voor Boechout-Vremde (+/- 20 %). Kontich en zeker Mortsel bengelen achteraan met zeer weinig aanhangers. Hoe zou dit komen?

Moet Hove fusioneren met één of meerdere van haar buurgemeenten?

  • Neen (67%, 56 stemmen)
  • Ja (23%, 19 stemmen)
  • Geen mening (11%, 9 stemmen)

Totaal gestemd: 84

Laden ... Laden ...

Indien Hove MOET fusioneren met een buurgemeente, naar welke combinatie gaat uw voorkeur uit?

  • Lint (43%, 36 stemmen)
  • Boechout / Vremde (22%, 18 stemmen)
  • Allemaal eender (12%, 10 stemmen)
  • Edegem (7%, 6 stemmen)
  • Met meerdere gemeenten (7%, 6 stemmen)
  • Kontich / Waarloos (6%, 5 stemmen)
  • Mortsel (2%, 2 stemmen)

Totaal gestemd: 83

Laden ... Laden ...