Als vermoeidheid de kop opsteekt, geraak je er niet gemakkelijk weer vanaf. Het kan zijn dat je te weinig slaapt, maar vaak zijn er nog een reeks andere redenen waarom je zo uitgeput bent. Denk maar aan voeding, beweging en het klimaat.

1. Dagelijks bewegen
Het is algemeen geweten dat lichaamsoefening je fit houdt en je energie geeft. Als je elke dag een beetje sport (+/- 30 minuten), zal je je al snel minder moe voelen. “Een gezonde geest in een gezond lichaam”, dit weten we al sedert de oude Grieken. Als je er dan veel zin in krijgt, ga je misschien nog naar de Olympische Spelen in Rio. Alvast als toeschouwer.

2. Anders gaan eten
Een onevenwichtige voeding heeft een negatief effect op jouw lichaam. Je voelt je hierdoor minder fit, vaker moe en soms zelfs depressief. Er is gelukkig een relatief eenvoudige manier om daar komaf mee te maken : gezond en evenwichtig eten ! Eet minstens drie keer per dag en zorg ervoor dat je stevig ontbijt. Teveel vet, suiker en zout, te weinig vitaminen en te weinig beweging is nefast voor je algemene gezondheid – en dus niet alleen voor je voedingsbalans.

3. Zout in bad
Zout heeft een therapeutische werking en bevat bestanddelen die helpen tegen vermoeidheid, zenuwachtigheid en stress. Het activeert je bloedsomloop terwijl het je spieren relaxt. En daarom is het een goed idee om af en toe een warm bad met twee kilo zeezout te nemen. Je zal je snel terug energierijk voelen na zo’n bad.

4. Lichttherapie
Vermoeidheid of futloosheid worden vaak gelinkt aan de sombere herfst- en wintermaanden – en dus aan te weinig natuurlijk daglicht. Zeg die moeheid vaarwel met lichttherapie, dat steeds bekender en populairder wordt. Lichttherapie wordt tegenwoordig zelfs als medische behandeling beschouwd. 50 tot 80 procent van de patiënten die dagelijks blootgesteld worden aan kunstmatig daglicht, merken een verschil.

5. Middagdutje
Het is al langer wetenschappelijk bewezen dat af en toe een dutje doen goed voor je is, al overdrijf je natuurlijk beter niet, zeker niet op je werkvloer. Studies hebben aangetoond dat het ideale dutje niet langer dan 20 minuten duurt.

6. Graag wat extra ijzer
Vermoeide mensen hebben soms zonder dat ze het beseffen een tekort aan ijzer. Wil je weten of dat bij jou het geval is ? Ga dan langs de dokter om bloed te laten afnemen. Hierdoor kan je arts zien of je een tekort hebt aan ijzer of een andere stof. Als dat het geval is, zal je wellicht voedingssupllementen en/of ijzerpilletjes moeten innemen. Zorg ook voor een gevarieerde voeding.

7. Lekkere … honing !
Honing is niet alleen lekker; het heeft ook een hele hoop voordelen voor onze gezondheid. Er zitten immers tal van therapeutische stoffen in die gezondheidsproblemen kunnen voorkomen of genezen. Als je elke ochtend en namiddag een tas warm water drinkt met een lepeltje honing, zal je na een week het verschil wel voelen.

8. Homeopathie
Homeopathie wordt vaak gebruikt om dagdagelijkse kwaaltjes zoals vermoeidheid te verhelpen. De meningen over dit onderwerp zijn sterk verdeeld – de ene is voorstander,  terwijl de andere ervan overtuigd is dat het niet werkt. Toch blijft het een optie voor een groot deel van de bevolking. Vraag naar homeopathische middelen in de apotheker om het eens te proberen.

9. Kies kleur !
Kleur op je bord staat voor vitaminen – en die heb je vaak nodig als je heel moe bent. Vitaminen vind je vooral in fruit en groenten met een kleurrijk tintje. Vitaminen B hebben het meeste effect tegen vermoeidheid. Je vindt ze onder andere in biergist, melkproducten, vis en eieren.

10. Niet teveel koffie
We drinken vaak koffie aan het begin van de dag om wakker te worden en er stevig in te kunnen vliegen, maar op de lange termijn word je er vooral vermoeider door. Als je te veel koffie drinkt (meer dan twee tassen per dag), heeft het een omgekeerd effect op je lichaam. Je wordt er ook nerveuzer door en je krijgt last van spijsverteringsproblemen. Probeer koffie te vervangen door groene thee of vervangkoffie.