De Hovese ACW leden en leden van de deelorganisaties ACV, Femma, KWB, OKRA en Ziekenzorg verzamelden op zaterdagavond 4 mei jl. in C.C. “De Markgraaf” voor de jaarlijkse viering van Rerum Novarum. Er waren een 35-tal aanwezigen, waaronder gemeenteraadsvoorzitter Guido Sel (N-VA). Vorig jaar waren er meer plaatselijke politici aanwezig, maar dat was dan ook een gemeentelijk verkiezingsjaar. Van de bevriende christen-democratische partij CD&V was enkel Jos Peeters aanwezig als gemeenteraadslid. Maar Jos is dan ook een “duivel-doet-al” in het maatschappelijk middenveld. Van het groen-linkse Hove Beweegt was er niemand te bespeuren.

RN optreden duoHet geheel werd muzikaal opgevrolijkt door het Duo Menéalo bestaande uit de gitaristen Stein Verrelst en Inti de Maet.

Toespraak ACW-voorzitter Jos Peeters

Als ACW voorzitter Hove verwelkomde hij eerste alle aanwezigen. Hij bracht in herinnering dat Rerum Novarum verwijst naar de encycliek “over nieuwe dingen” van Paus Leo 13.

“Even achterom kijken is goed. Het ACW heeft een bewogen periode achter zich. We kregen na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober jl. in Hove een nieuwe bestuursploeg. Op de CD&V/Open VLD kartellijst werden de ACW-kandidaten naar de oppositie verwezen. De nieuw aangetreden bestuursploeg is nog te jong om er al een oordeel over te vellen maar we hebben al een aantal indicaties. De Hovenaars hebben recht op een degelijk bestuur. We zijn tevreden dat op gebied van het woonbeleid er vandaag wordt verder gegaan op wat het vorige bestuur uittekende. Wij zaaiden, anderen zullen misschien oogsten.

Het ACW wil alle lokale middenvelders betrekken bij het bestuur. We schreven een brief aan het schepencollege en willen hen een aantal prioriteiten toelichten. We willen ook de visie van het bestuur kennen op het gebied van GAS-boetes, de invoering van Buurt Informatie netwerken (BIN) waar het ACW geen voorstander van is, de toekomst van het sociaal huis, het gezondheids- en welzijnsoverleg, de sociale correcties bij afvaltarifiering en de evaluatie van het nieuw aangelegde dorpscentrum.

Hoe is het vandaag gesteld met het ACW ? Het afgelopen jaar was een ‘annus horribilus” met doelgerichte aanvallen op de arbeidersbeweging. Peter De Decker en Jan Jambon (N-VA) vallen vanuit een nationalistische en ultra-liberale doctrine de beweging aan om deze te kraken. Het is hypocriet dat ze zich daarna aanbieden als verdedigers van de vrijwilligers. De financiële en de bankencrisis hebben tot de nodige gevolgen en besluiten binnen het ACW geleid. Het ACW werkt aan vernieuwing. Na een brede bevraging bij de vrijwilligers kunnen we beslissen waar we naartoe willen. Zo hebben we ook het thema “op de kop gevallen” waarin we ons focussen op de verkeersveiligheid voor fietsers en voetgangers in de gemeente. Het drankje dat we u aanbieden is afkomstig vanuit de Wereldwinkel. Onze solidariteit is wereldsolidariteit. Denk maar aan wat gebeurde in Dacca, Bangla Desh, waar een fabrieksgebouw met 5.000 arbeiders instortte en er reeds 500 doden werden geteld. Onder druk van de merken en de inkopers moet men kledij veel sneller en goedkoper produceren. Europa moet evenwichtiger en socialer. Wij vormen de kracht van mensen om samen in tegenstroom een maatschappij op te bouwen” aldus voorzitter Jos Peeters.

Dirk de KortGastspreker uit Brasschaat

Het ACW Hove had de heer Dirk de Kort uitgenodigd als gastspreker. Hij is gewezen CD&V-burgemeester van de “parkgemeente” Brasschaat en vandaag er eerste schepen, Vlaams volksvertegenwoordiger en voorzitter van de sociale woonmaatschappij De Ideale Woning. Eerst werd er een filmpje afgespeeld waarin de prioriteiten van de gastspreker werden belicht : mobiliteit, openbare werken en wonen. Hierna citeren we de belangrijkste items uit de toespraak van de gastspreker.

“We hebben een beweging als het ACW nodig om te zorgen voor een warme samenleving. Ziekenbezoek is er nodig opdat mensen niet in éénzaamheid verkommeren.

– Het Vlaamse autowegennet is verzadigd. Met een aantal kleine ingrepen kunnen we dit verbeteren. Er komt een ondertunneling van de Krijgsbaan naar de A-102. Op maandag 6 mei wordt de eerste spade in de grond gestoken aan het vliegveld van Deurne. Deze procedure loopt verder.

– In deze regio zijn er nog een aantal kleine projecten zoals de verbinding van de N171 (Boniverlei) met de N1 (Mechelsesteenweg).

Guido Sel in belangrijk gesprek– De binnenscheepvaart kan veel vrachtverkeer overnemen van de overbelaste autosnelwegen. Onze binnenscheepvaarders ondervinden valse concurrentie vanuit Nederland. Er wordt onder de vrachtprijzen gevaren.

– Coördinatie van openbare werken : het spoor en De Lijn zijn niet altijd op elkaar afgestemd. Contacten kunnen beter worden opgebouwd. Bij het spoor is dat een tweede spoorwegtoegang tot de haven en de A-102 ondertunnelen.

– Fietssnelwegen : de fietsenhandelaars hebben bijna 25 % meer omzet, vnl. van senioren. Elektrische fietsen kunnen een tweede wagen vervangen. Een alternatief voor de toekomst, vnl. voor kleine verplaatsingen in de buurt. In Brasschaat heeft al het gemeentepersoneel een fiets ter beschikking gekregen. Onze fietspaden moeten worden aangepast aan vernieuwde fenomenen.

de barman ...– Wonen : in Hove zijn er 68 sociale huurwoningen, waarvan 31 éénsgezinswoningen en 37 appartementen. Er zitten nog heel wat prioriteiten in de studiefase. De laatste tijd is er ook aandacht voor koopwoningen en bescheiden woningen. We moeten duurzaam met de beschikbare grond omspringen. De Ideale Woning beheert 5.600 woningen en jaarlijks worden er 500 nieuwe verhuringen afgesloten.

– Even vooruitblikken naar 2014 : het plan Vlaanderen in Actie (VIA), pact 2020. Duurzame materialen beter gebruiken.

Zorg voor senioren vergemakkelijken.

– Van Limburgplan via Kempenplan naar plan voor Antwerpen ? Meer aandacht voor stad en rand.

– In 2014 zijn er verkiezingen. We moeten ons werk meer toelichten ten overstaan van de mensen. We zorgen voor iedereen zijn boterham, we blijven werken om de problemen van alle dag op te lossen” aldus Dirk de Kort.

RN sfeerbeelden 2 RN sfeerbeelden 3gitaarduo Menéalo Jos Peeters in gesprek met Guido Sel

Nadien volgde er nog wat optredens van het duo Menéalo en een gezellig samenzijn bij enkele hapjes en drankjes.

www.opdekopgevallen.be