Op donderdag 16 mei worden de personeelsleden van de gemeente Hove door de Adviesraad voor Ontwikkelingssamenwerking (AROS) getrakteerd op een pakketje met (h)eerlijke lekkernijen.

Met deze actie laat de gemeente Hove weten dat zij FairTrade ernstig neemt én dat zij ernaar streeft om het label ‘FairTradeGemeente’ te behalen.

Het initiatief FairTradeGemeente werd opgestart door Max Havelaar, Oxfam Wereldwinkels en Vredeseilanden. Door aan dit initiatief aan deel te nemen draagt Hove op een heel concrete manier bij aan een waardig bestaan voor de kleine boer in het Zuiden en de duurzame producent in het Noorden.

Fairtrade Gemeente is een titel voor gemeenten die zich hebben verbonden aan eerlijke handel, ofwel fairtrade. In Nederland heet de titel “Fairtrade Gemeente” en in Vlaanderen “FairTradeGemeente”. Deze gemeenten en haar inwoners hebben veel aandacht voor eerlijke handel. Zo werken de lokale overheid, bedrijven en burgers samen om de verkoop en de promotie van eerlijke producten te vergroten.

home-1e-foto

Het initiatief Fairtrade Gemeente startte in 2001 in Engeland. Bruce Crowther vond als inwoner van Garstang, graafschap Lancashire, dat de winkels en horeca in zijn gemeente fairtrade-producten moesten verkopen. Na verschillende promotionele acties gingen de winkels en horeca overstag. Crowther riep daarop Garstang uit als eerste Fairtrade Town ter wereld. De Fairtrade Foundation ontwikkelde een aantal criteria en een campagnehandleiding. Daarmee stimuleerden ze andere gemeenten om het voorbeeld van Garstang te volgen. Sindsdien is het initiatief Fairtrade Gemeente sterk gegroeid. In Engeland zijn er anno 2009 bijna 500 Fairtrade Gemeenten. Ook gemeenten in andere landen zijn het voorbeeld van Garstang gevolgd. Wereldwijd zijn er bijna 1.250 Fairtrade Gemeenten verspreid over 24 landen : Australië, België, Brazilië, Canada, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Ierland, Italië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Zweden, Nieuw-Zeeland, Ghana, Japan, Tjechië, Costa Rica, Zwitserland en Luxemburg. Brazilië heeft als eerste Zuid-Amerikaanse land een Fairtrade Gemeente. Ghana als eerste Afrikaanse land, en Japan als eerste Aziatische land.

 

Vlaanderen

max havelaarIn Vlaanderen startte de campagne in 2004 als een concrete tool binnen de campagne “ik ben verkocht”. Sinds 2007 loopt de campagne zelfstandig voort en steunt ze ondertussen op meer dan 1.000 actieve vrijwilligers. De initiatiefnemende organisaties zijn Max Havelaar, Oxfam Wereldwinkels en Vredeseilanden. Op dit moment werkt ook 11.11.11. mee als partner. Naast de vijf internationale criteria heeft België ervoor gekozen om een zesde criterium over duurzame en lokale landbouw toe te voegen : de gemeente neemt een initiatief dat lokale consumptie en productie van duurzame voedingsproducten stimuleert. Op die manier zorgt de campagne voor een duidelijke link tussen duurzaamheid in het Zuiden en in het Noorden.

Op dit moment is meer dan 60% van de Vlaamse gemeenten actief betrokken bij de campagne. 76 gemeenten onder hen hebben de titel van Fairtrade Gemeente reeds behaald.

In Vlaanderen werkt men ook aan een campagne voor provinciebesturen : Fairtradeprovincie. De criteria hiervoor lopen min of meer gelijk met de criteria voor gemeenten. Het is een aanvulling op de reeds bestaande en flink uitgebouwde fairtradewerking van de provinciebesturen.