Op de laatste zitting van de Hovese gemeenteraad was er een actie van een 12-tal leden van de Hovese jeugdraad. Ze kwamen tijdens het vragenhalfuurtje voor het publiek protesteren tegen een zinsnede in een interview dat burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) gaf aan Gazet van Antwerpen op datum van de weekenduitgave van 6 en 7 april jl. De gewraakte fase in het interview luidt :

“Meer feesten
…/…

Burgemeester Volckaerts wil meer dynamiek bij de Hovese jeugd
Burgemeester Volckaerts
wil meer dynamiek bij de Hovese jeugd

Ook het gebrek aan jeugdclubs en jeugdbewegingen is voor Volckaerts een doorn in het oog. ‘Vroeger waren hier vier jeugdclubs. Nu is er enkel nog de scouts. Die mannen doen hun best, maar het is te weinig’ zucht hij. ‘Als je vergelijkt met het naburige Boechout dan is het hier triestig gesteld. ‘Subsidies richting jeugd dan maar ? ‘Daar geloof ik niet in’, vindt een bezorgde burgemeester. ‘De drive om te starten met een jeugdclub moet van de jongeren zelf komen’.

De voorzitster van de Hovese jeugdraad nam het voortouw tijdens de actie: ‘Wij vinden het enorm spijtig dat een burgemeester niet alle verenigingen kent. Er zijn bijzonder veel jeugdige initiatieven in Hove. Er wordt veel energie gestoken in jeugdwerk. Nu voelt het aan alsof dat niet geapprecieerd wordt. Daarom stellen we hier de vraag of hij weet welke jeugdverenigingen er bestaan in Hove ?’ aldus Stéphanie Leclercq. Burgemeester Koen Volckaerts heette de manifestanten welkom bij hun actie en stelde “ dat er zelfs meer volk aanwezig is dan tijdens het verkiezingsdebat dat vorig jaar werd georganiseerd in het TJOK. Ik kom terug op het bewuste interview. De context ging toen over het verleden. Vroeger waren er meerdere klassieke jeugdverenigingen zoals de Chiro, KLJ en anderen. Dat probeerde ik uit te drukken. En daar sta ik ook nog steeds achter. Ik heb navraag gedaan bij de jeugddienst en er zijn inderdaad meerdere bewegingen. Het is alleszins aan de jeugd om zich te laten zien. De jeugd moet zelf het initiatief nemen’, aldus de burgemeester. De voorzitster van de jeugdraad overhandigde hem dan een T-truitje met de logo’s van alle gemeentelijke jeugdverenigingen erop, om de burgemeester te helpen bij zijn ontdekkingstocht van de Hovese jeugdverenigingen.

De jeugdraadvoorzitster was niet erg overtuigd van het antwoord van de burgemeester. “We verwachten meer van een burgemeester. We hebben hem op het einde van ons gesprek expliciet uitgenodigd om eens langs de jeugdraad te passeren. Daar rekenen we alleszins op’, aldus Stéphanie Leclercq.

Na deze actie was er nog een één mansactie van een bekende middenstander uit de Kapelstraat, die een journalist van ’t Periodiekske publiekelijk uitmaakte.

Gestuurde actie van de oppositie ?

Wat bij deze actie onmiddellijk opviel was de aanwezigheid van een aantal jongeren die actief zijn bij CD&V-Hove, er een kaderfunctie hebben en/of ook als verkiezingskandidaat op de lijst stonden in oktober jl. Zo was er Timothy Bruyndonckx, secretaris van CD&V-Hove en Lotte De Ceulaer, onafhankelijke verkiezingskandidate op de kartellijst CD&V-Open VLD, die actief aan de protestactie in de raadszaal deelnamen.

Het is niet de eerste maal dat de huidige oppositie via belanghebbende tussenpersonen het leven van de huidige bestuursmeerderheid probeert lastig te maken. Dit was tijdens de vorige legislatuur 2007-12 niet het geval. Je zou nogal wat commentaar horen moest dit het geval zijn geweest …

Els Pauwels, gebruikte haar echtgenoot als 'stroman' in een politieke actie …
Els Pauwels, gebruikte haar echtgenoot als ‘stroman’ in een politieke actie …

– Zo deed Bert Nelen, echtgenoot van CD&V raadslid en gewezen schepen Els Pauwels, eind vorig jaar een greep naar de macht binnen de gemeentelijke middenstandsraad. Hij liet zich ook al opmerken met politieke meningen van de oppositie tijdens het vragenhalfuurtje op de Hovese gemeenteraad.

– Binnen de Hovese cultuurraad organiseerde de CD&V via een gewezen schepen van cultuur en een goedgezind gemeentelijk ambtenaar een voorvergadering met een vooraf goed gekeurde kandidaat, om er het voorzitterschap binnen te halen. Er staan immers vele zakelijke belangen op het spel in de Hovese culturele sector. Hierover bestaat meer dan één getuigenis.

Als bepaalde Hovese adviesraden (middenstand, cultuur, jeugd, sport, derde wereld, ouderen, milieu, Gecoro, enz …) zich op sleeptouw laten nemen door één of andere politieke partij / beweging, zijn ze in ieder geval goed bezig “op weg naar de afgrond met hun gemeentelijke adviesraad” …

Gemeentelijke adviesraden blijven best onafhankelijk van alle politieke en andere belangengroepen, anders verliezen ze al hun respect en aanzien bij de Hovenaars. Spijtig voor de inzet van de vele goedmenende en idealistische medewerkers.

 

Ondergetekende heeft geen behoefte aan een actie van één of andere groep/individu aan de deur van zijn woning, omdat hij/zij niet akkoord is met dit of andere artikel(s) die via deze weg verschijnen.
Gefundeerde lezersbrieven en meningen over hier verschenen artikels of feiten die Hove en de Hovenaars aanbelangen, worden wel gepubliceerd in “Gazet van&voor Hove”.