Veel inwoners van de Vogeltjeswijk stelden zich vragen bij de ietwat geheimzinnige acties in de straten. Met groene en oranje spuitbussen werden her en der markeringen aangebracht. Een woordje uitleg is dus zeker op zijn plaats.

telenetWater-Link, de vroegere Antwerpse Waterwerken (AWW), plant de vernieuwing van het volledige waterleidingnet in de wijk. Omdat de huidige waterleiding meer dan eens voor problemen zorgde, heeft de gemeente hiermee zonder aarzelen ingestemd. Eandis en Telenet zullen in verschillende straten meteen ook hun leidingnet saneren. Alle leidingen worden samen in één sleuf geplaatst. De werken starten ten vroegste op 22 mei in de Patrijzenlaan.

Water-Link onderzocht met sonderingen welke de meest geschikte locatie is voor deze nieuwe leidingsleuf. Daarvoor dienden de oranje verfmarkeringen. Omdat de riolering in de voetpadzone ligt moet uitgeweken worden naar de groenstrook met knotwilgen. Uit het onderzoek kon worden opgemaakt dat deze knotwilgen – op een enkele boom na – niet hoeven te worden gerooid. De boordsteen tussen voetpad en groenstrook wordt uitgebroken, de sleuf wordt tegen het voetpad aan gegraven, waarna alles in oorspronkelijke toestand wordt hersteld.

Aansluitend worden alle woningen langsheen de werken gekoppeld aan de nieuwe nutsleidingen. De te verwachten hinder is zeer beperkt. Er worden tijdelijke parkeerverboden ingesteld binnen de zone waarin gewerkt wordt en bij het aansluiten op de nieuwe leidingen zullen de bewoners het even zonder water, elektriciteit en internet moeten doen. Van al deze zaken worden de betrokkenen tijdig op de hoogte gebracht.

Omdat er eerst vanuit gegaan werd dat de meeste knotwilgen gerooid zouden moeten worden en nieuwe bomen planten boven op de leidingen niet mogelijk zou zijn, werd binnen de technische dienst gekeken naar geschikte locaties voor nieuwe aanplantingen. Met dat doel werden de medewerkers op stap gestuurd met een groene spuitbus. Vandaar dus die andere markeringen… Voorlopig worden echter geen bijkomende werken gepland, nu dit niet noodzakelijk blijkt.

Voor meer inlichtingen over deze werken kan je terecht bij de technische dienst en/of Marleen Haertjens, tel. 03 / 460 33 43 of 0492 / 97 90 82. – www.hove.be .