Op de jongste gemeenteraad van 29 april kwam onder “huisvesting” het dossier met het plan van aanpak voor het halen van het bindend sociaal objectief (BSO) zoals beschreven in het Vlaamse “Grond- en pandendecreet” ter sprake.

Arnold Herrebout
Arnold Herrebout

Schepen voor sociale huisvesting, Arnold Herrebout (N-VA), hield een uitgebreide uitéénzetting waarvan we hier de belangrijkste punten weergeven.

“De gemeente Hove werkt voor het realiseren van het BSO (Bindend Sociaal Objectief) nauw samen met de sociale huisvestingsmaatschappijen en met het sociaal verhuurkantoor. De sociale woonmaatschappij “De Ideale Woning” trekt gebouwen op of koopt ze aan om eventueel te verbouwen. Deze woningen worden daarna op de sociale huurmarkt gebracht. Sinds 2009 heeft de vennootschap in Hove drie nieuwe huurgelegenheden in dienst genomen. Het Sociale Verhuur Kantoor (SVK) ‘Woonweb’ huurt woningen op de private markt om ze daarna door te verhuren tegen sociale tarieven. Sinds 2009 zijn er al vier bijkomende sociale huurwoningen in gebruik genomen. De Sociale Bouw- en Kredietmaatschappij Arro Antwerpen bouwt sociale koopwoningen en verstrekt sociale leningen. Sinds 2009 heeft deze maatschappij geen bijkomende woongelegenheden meer geschapen in Hove. Binnen het Lokaal Woonoverleg is er op geregelde tijdstippen overleg tussen de gemeente en zijn partners inzake sociale huisvesting.”

 

Woonuitbreiding in Hove

Momenteel wordt er één groot RUP (Ruimtelijk Uitvoeringsplan) “Groot Hoofs Veld” gepland om enerzijds woonuitbreidingsgebied te activeren en anderzijds een deel recreatiezone om te zetten in woongebied. Hierin zal een sociale last van minimaal 50 procent voor publieke eigenaars en 25 procent voor privé-eigenaars opgelegd worden. De andere RUP’s die in opmaak zijn, handelen over de kasteeldomeinen en zijn bedoeld om enkele zaken die al jaar en dag bestaan te regulariseren. Het is dan ook niet opportuun om hierin sociale lasten op te leggen.

De gemeente Hove gaat er vanuit dat ze er in zal slagen om het BSO te halen door eigen projecten te realiseren en door de maximale sociale last van 20 procent op te leggen bij private verkavelingen :

project “Hortensiahof” : binnen dit project zullen twee blokken worden opgetrokken met appartementen. Hier zal een sociale last van 20 % worden opgelegd. Momenteel is er een in beroep goedgekeurde bouwvergunning, doch er zijn nog gesprekken gaande over het aantal bouwlagen tussen de ontwikkelaar, de gemeente en de buurtbewoners. Momenteel zijn er plannen voor in totaal 40 wooneenheden, maar het is mogelijk dat er een bouwlaag minder zal worden opgetrokken. Afhankelijk daarvan zal de sociale last 6 of 8 woonheden bedragen. Verwacht wordt dat dit project gerealiseerd zal worden in 2014 en het gaat om koopwoningen.

project “Groot Hoofs Veld” : de gemeente zal voor dit project een ruimtelijk uitvoeringsplan opstellen met 25 % sociale last. De procedure voor de opmaak van dit RUP is nog maar pas gestart, de ontwerper is aangesteld. Gelijklopend met dit project worden er plannen gemaakt voor volgende projecten binnen dit gebied :

project “Weldadigheidsstraat” : een te realiseren woonblok met 3 tot 4 studio’s of appartementen op grond van het OCMW Hove (eventueel door sociale huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning). De voorziene last bedraagt 100 %. Afhankelijk van waar er nog nood aan is binnen het BSO zal er geopteerd worden voor koop- of huurwoningen.

project “René Verbeecklaan / Grensstraat / Jos Coveliersstraat” : dit is een privaat project waarop minimaal 20 woningen of appartementen moeten gerealiseerd worden met een sociale last van 20 %. Omdat dit project in een woonuitbreidingsgebied zit, kan ARRO al beginnen met bouwwerken indien de woningen aan een uitgeruste straat liggen. De projectontwikkelaar zal zijn inplantingsplannen tegen juli 2013 klaar hebben. Het zal gaan om kavels en koopwoningen.

project “Lintsesteenweg / René Verbeecklaan” : dit is een project van de sociale huisvestingsmaatschappij en is afhankelijk van een grondenruil tussen “De Ideale Woning” en het OCMW van Antwerpen, waar gedacht wordt aan een 20-tal woningen met een sociale last van 100 %. De ontwerpdienst zal dit jaar nog een inplantingsplan klaar hebben. Het project zal huurwoningen bevatten.

– binnen het gebied van het RUP, maar eigenlijk losstaand ervan, zullen er 15 serviceflats worden opgetrokken. Hierbij wordt een sociale last van 20 % toegepast. Deze bouwvergunning is nu al in aanvraag. Dit project zal op korte termijn worden gerealiseerd, wellicht bewoning mogelijk tegen 2014.Deze flats zullen verhuurd worden.

project “Onderwijsstraat / Emiel Van Hemeldonckstraat” : de gemeente Hove plant hier om op eigen terrein samen met het OCMW en de sociale huisvestingsmaatschappij een project te realiseren om ongeveer 10 wooneenheden te realiseren met een sociale last van 100 %. Er dient nog een klein stukje tuingrond onteigend te worden dat tussen het openbaar domein en het perceel van het OCMW ligt. Dit project wenst men binnen korte termijn te realiseren. Afhankelijk van waar er nog nood aan is binnen het BSO, zal er geopteerd worden voor koop- of huurwoningen.

– de verkavelingen Jan Frans Gellyncklaan en Beekhoekstraat : deze dienen een sociale last van 20 % te realiseren. De verkavelaars vullen deze last samen in met de sociale huisvestingsmaatschappij “De Ideale Woning”. Deze plannen zijn al vergevorderd, het zal gaan om ongeveer 15 sociale huurwooneenheden. Dit gebouw wordt wellicht in 2014 opgetrokken.

In totaal zullen er de komende jaren nog ongeveer 77 nieuwe sociale wooneenheden bijkomen in Hove. Om het sociaal objectief te behalen dient Hove in totaal 60 huurwoningen, 31 koopwoningen en 3 kavels te hebben. Op dit moment zijn er al 7 nieuwe sociale huurwoningen in dienst genomen. Om het verschil tussen de nog resterende 87 sociaal aan te bieden woongelegenheden en de 77 geplande woongelegenheden op te vangen, wordt er o.a. samengewerkt met het SVK Woonweb. Dit laatste heeft de intentie om jaarlijks tussen nu en 2025 telkens één woning meer in de sociale verhuur in te brengen. In totaal krijgt Hove hierdoor mogelijk nog 12 sociale huurwoningen bij, waarvan 7 voor 2020. Daarnaast wordt de woningmarkt in Hove in de gaten gehouden en zullen opportuniteiten overgemaakt worden aan de sociale huisvestingsmaatschappij. Er zal ook een beleid worden gevoerd om leegstand, verwaarlozing en onbebouwde percelen tegen te gaan. Er zal ook worden onderzocht of het mogelijk is om via het voorkooprecht of via het rollend grondfonds ook nog bijkomende woongelegenheden te realiseren. Deze laatste drie maatregelen dienen dan nog om eventuele tegenvallers op vlak van timing of aantal woongelegenheden op te vangen om het bindend sociaal objectief zeker te bereiken. Omdat de laatste 8 huurwoningen eigenlijk pas tegen 2025 dienen gerealiseerd te zijn, is hiervoor nog wat extra tijd over” aldus de schepen.

Raadslid Jos Peeters (CD&V) wil 100 % meegaan met de voorliggende plannen. Toch heeft hij enkele vragen o.a. bij de timing. “We moeten realistisch blijven. Het Hortensiahof met 6 à 8 sociale woningen, komt dit in aanmerking voor de BSO ? We moeten opletten dat we niet aan gettovorming doen”. Raadslid Diederik Vandendriessche (HB/Groen) wil “geen verdere woonuitbreidingsgebieden in Hove aansnijden. We moeten eerder inzetten op huurwoningen”. Raadslid Els Pauwels (CD&V) vindt “dat er teveel naar jongeren wordt gekeken in al die plannen. We moeten ook ouderen aantrekken in Hove”.Na nog wat profileringsdiscussies keurden uiteindelijk alle aanwezige 19 gemeenteraadsleden de plannen van het Hovese woonbeleidsplan unaniem goed.