Op de laatste vergadering van het O.C.M.W. (Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn) moest men enkele afgevaardigden aanduiden om naar jaarvergaderingen van intercommunale verenigingen te gaan. Deze vergaderingen gaan meestal door met de nodige spijzen en dranken in ‘luxe etablissementen’ waar het administratieve gedeelte maar een korte tijd inneemt. Alles staat mooi netjes uitgeschreven in teksten met overzichtelijke datakolonnen.

raadszaal OCMWVoor de intercommunale IGEAN Dienstverlening en IGEAN Milieu en Veiligheid zal de heer Walter Witvrouwen (N-VA) de hele legislatuur dit dossier opvolgen. Goedele Breyne (pH7) en Reinhilde Berben (N-VA) treden op als plaatsvervangers. De eerstkomende vergadering gaat door in Wommelgem op 21 juni.

Voor de intercommunale CIPAL zal Machteld Hofmans (pH7) het OCMW van Hove vertegenwoordigen. Deze vergadering gaat door in Geel op 14 juni e.k.

De OCMW-raad moest ook nog een afgevaardigde aanduiden voor de algemene vergadering van de bank- en verzekeringsgroep Ethias. Deze vergadering gaat door op maandag 24 juni e.k. om 10.00u. in Namur (Wallonië). Niemand van de 9 Hovese OCMW-mandatarissen – zowel meerderheid als oppositie – was geïnteresseerd om de gemeente hier te vertegenwoordigen. Op deze vergadering mogen de drie nationale landstalen (NL / F/ D) worden gesproken, dus daaraan mag het niet liggen. De meesten argumenteerden hun desinteresse wegens “het feit dat je dan zeker twee uur moet rijden met de wagen en er heel waarschijnlijk nog eens een uur file (rond Brussel) moet bijnemen. Zo ben je een hele dag onderweg”. Dit is dus een staaltje van maatschappelijk engagement voor de medeburgers ! Ons OCMW is niet de enigste die geen afgevaardigde vindt om naar de Ethias-vergadering in de Waalse hoofdstad af te vaardigen. Er zijn er nog verschillende in de grote regio rond Hove.

Nu is onze Hovese OCMW-secretaris druk bezig om een volmachtdrager te zoeken die wel naar Namur wil gaan. Deze afgevaardigde zou er wel eens met een karrenvracht volmachten kunnen opduiken.

 

ETHIASEthias is een mutualistisch geïnspireerde verzekeringsgroep maar ook een bank. In 2003 veranderde de maatschappij van naam om haar waarden beter uit te dragen, maar ook om redenen van uniformiteit tussen de drie taalgebieden van het land. Tot dan droeg de onderneming de naam SMAP (Société Mutuelle des Administrations Publiques) in het Franstalige landgedeelte en OMOB (Onderlinge Maatschappij der Openbare Besturen) in het Nederlandstalige gedeelte.

In 1919 ging een groep gemeente- en provinciebesturen over tot de oprichting van de Onderlinge maatschappij der openbare besturen voor verzekering tegen brand, bliksem en ontploffingen, afgekort “Omob”. Het betreft een vereniging van personen die overeenkomen zich onderling te verzekeren. Hun bijdragen spijzen een fonds bestemd om de schades te dekken. In die formule is ieder zowel verzekerde als verzekeraar en is er geen maatschappelijk kapitaal noch aandeelhouders die moeten worden vergoed. Aanvankelijk richtte zij zich tot de openbare sector en de openbare ondernemingen, maar sinds januari 2000 stelt zij zich open voor zowel de private ondernemingen als het grote publiek.

Ethias is de derde grootste verzekeraar van België voor alle takken samen met 12,9 % marktaandeel. Ze telt iets meer dan één miljoen klanten. Zij verzekert o.a. :

  • de Federale Staat, de Gewesten en de Gemeenschappen
  • de gestelde lichamen (Kamer, Senaat, Senaat en parlementen van Gewesten en Gemeenschappen …)
  • de 10 provincies
  • meer dan 540 steden en gemeenten
  • honderden OCMW’s en sociale huisvestingsmaatschappijen
  • duizenden intercommunales, parastatalen, diensten van algemeen nut en verenigingen allerhande (culturele centra, jeugdhuizen, schoolcomités, personeelsverenigingen …)