De ”Dag van de Buren” is de gelegenheid om kennis te maken met je buren in de straat en de onmiddellijke omgeving. Hove heeft wel eens de naam “een residentiële slaapgemeente” te zijn, – er zit een stuk waarheid in maar Hove is zeker niet alleen op dat vlak – en daarvoor is het initiatief een goede tegenzet.

In Hove gingen er een tiental straatinitiatieven door. De gemeente ondersteunt de initiatieven via affiches, strooibrieven, ballonnen en logistieke ondersteuning met de levering van nadar-barrelen, stoelen en tafels..

Wij gingen eens kijken hoe het in De Ster eraan toeging.

[slideshow id=3]

 

“Beter een goede buur dan een verre vriend”

Onder dit motto organiseerden de bewoners dit jaar hun eerste “Dag van de Buren” waar alle straatbewoners werden op uitgenodigd. Sedert 2010 was er reeds een beperkte samenkomst in het kader van de Burendag. Dit naar aanleiding van een aantal woninginbraken in de straat en waar de betrokken bewoners en hun naaste buren vonden dat ze elkaar eerst moesten leren kennen om sterker te staan tegen bedreigingen van buitenaf. Toen werd ongeveer de helft van de straat uitgenodigd met een zeker succes. De initiatiefnemers stelden zich steeds de vraag “waar moet je een lijn trekken in het uitnodigen ?”. Dit om het simpele feit dat de straat De Ster bestaat uit drie delen (een noordelijk, een centraal en een zuidelijk gedeelte).

Dit eerste algemeen initiatief was een groot succes, er waren een kleine veertig bewoners aanwezig, van zeer jong tot zeer oud, meer dan de helft van de woningen was vertegenwoordigd door minstens één bewoner. Er waren ook een aantal verontschuldigingen van mensen die reeds eerdere verplichtingen hadden aangegaan of op reis waren. De meeste aanwezigen brachten ook wat versnaperingen mee, zoals “fruitsapjes” ….Ze dronken een glaasje, aten een toastje en praten over de hele avond door over “alle dingen des levens”. Gelukkig zat het weer redelijk mee, het was droog ! Bij regenweer was er een plan B voorzien, waar het feest bij een bewoner thuis zou doorgaan. Iedereen vond het een goed initiatief dat ze eens konden kennis maakten met hun buren of konden bijpraten met bewoners die ze al lang niet meer hadden gezien. De sociale samenhang is ermee verhoogd. Doel bereikt ! Volgend jaar gaat het Burenfeest in De Ster terug door.